Münşeât-ı 'Osmâniye (inceleme-metin)
Münşeât-i 'Osmaniye (analysis- text)
- Tez No: 628825
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇETİN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nesir, İnşâ, Münşeât, Mektup, Münşeât-ı 'Osmâniye, Prose, Construction, Münşeât, Letter, Münşeât-ı 'Osmâniye
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tezin amacı, daha önce üzerinde bir çalışma yapılmamış olan Münşeât-ı 'Osmâniye adlı eseri günümüz harflerine aktardıktan sonra biçim ve içerik açısından inceleyerek tanımak ve tanıtmaktır. Eski Türk edebiyatı alanında münşeâtın ilk örnekleri XV. yüzyılda görülmeye başlamış ve XX. yüzyıla kadar bir edebî gelenek halinde devam etmiştir. Münşeât mecmû'aları, resmî ve özel yazışma ile ilgili mektuplar, manzum mektuplar, nutuk, 'arz-ı hâl gibi türlerden oluşur. Böylece tıpkı şiirleri toplayan divanlar gibi her çeşit nesri bir araya getiren bir tür olmuşlardır. İncelemiş olduğumuz münşeât metni de bu geleneğe verilecek örneklerdendir. Rüşdiye Mekteplerinde okutturulmak için yazılan bu mecmû'a içerisindeki mektup örnekleri yazılan makâma göre kullanılan dil ve üslûbun nasıl olması gerektiğini ve ayrıca Osmanlıda sosyal ilişkilerin boyutunu gösteren önemli bir eserdir. Beş bölümden oluşan çalışmamızda XIX. yüzyıl sonlarına kadar Eski Türk Edebiyatında nesir, inşâ ve münşeât kavramları üzerinde durulmuştur. Ardından Münşeât-ı 'Osmâniye hakkında bilgi verilmiş ve elimizde bulunan farklı tarihli iki matbû' nüshaların biçim ve içerik bakımından karşılaştırması yapılmıştır. Daha sonra metin biçim, içerik, dil ve üslûp bakımından incelenmeye çalışılmıştır. Son olarak Yeni Türk harflerine aktardığımız metin verilerek sonuç ve değerlendirmeyle çalışmamız bitirilmiştir. Çalışmanın sonuna kaynakça ve sözlük eklenerek tez tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study is to recognize and introduce the work named Münşeât-ı 'Osmâniye, which has not been studied before, by examining it in terms of form and content. The first examples of münşeât in the field of old Turkish literature XV. ıt began to appear in the century and XX. ıt continued as a literary tradition until the 19th century. Münşeât's has created examples that include official and private correspondence letters, verse letters, speech, etc. Thus, they became a type that brings together all kinds of prose, just like the sofas that collect poems. The münşeât mecmûa that we have examined is one of the examples to be given to this tradition. It is an important work that shows the language and style used according to the makam written in the letter samples in this mecmû written to be taught in Rüşdiye Schools and also the extent of social relations in the Ottoman Empire. In our study consisting of four parts, XIX. Until the end of the century, the concepts of prose, construction and münşeât were emphasized in Old Turkish Literature. Afterwards, information about Münşeât-ı 'Osmâniye was given and comparisons between the two printed copies we have were made in terms of form and content. Then, the text was tried to be analyzed in terms of form, content, language and style. Finally, the text we transferred to the New Turkish letters is given and the study is completed with the result and evaluation. The thesis was completed by adding a bibliography and a dictionary at the end of the study.