Doğal afet eğitimi kapsamında arama kurtarma faaliyetlerine sosyolojik bir bakış: Van ili örneği
A sociological overview of search and rescue activitieswithin the scope of natural disaster education: Van cityexample
  1. Tez No: 628826
  2. Yazar: İBRAHİM ADAYIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA GÜNGÖRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Sosyolojisi, Arama Kurtarma, Doğal Afet, Kriz Yönetimi, Van, Disaster, Disaster Sociology, Search and Rescue, Natural Disaster, Crisis Management, Van Number of
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada başta deprem olmak üzere sel, erozyon ve diğer doğal kaynaklı afetlerin yanı sıra KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) gibi insan ve teknolojik yapımı tehlikelere karşı arama kurtarma birimlerinin kapasitelerinin sosyolojik açıdan incelenmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma ayrıca 2011 yılında iki büyük depreme maruz kalan Van ili ve ilçelerinde, deprem tarihinden günümüze kadar arama kurtarma faaliyetleri yürüten kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerindeki arama kurtarma birimlerinin kapasitelerine sosyolojik bir bakış açısı geliştirmeyi hedeflemektedir. Van ilindeki arama kurtarma birimlerinin; kapasiteleri, çalışma prensipleri, kurum veya dernek içi eğitim aşamaları ile bu kurum ve kuruluşların hem toplumla hem de kendi birimleri arasındaki ilişkilerinin tespiti de araştırmanın konusu içinde yer almaktadır. Doğal ve beşeri afetlerin birçoğuna maruz kalabilme riskinde olan Van ilinin arama kurtarma kapsamında nasıl bir çalışma içerisinde olduğu veya olması gerektiği, doğal afetlerin yoğun olarak yaşandığı Van İlinde risk teşkil eden faktörlerin toplumu nasıl etkilediği ve bu etkileşimin olumlu yönde gerçekleşebilmesi için ne tip farkındalık eğitimlerinin yapıldığı veya kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarınca yapılması planlanan etkinlikler de araştırılarak değerlendirilmiştir. iv Bu çalışma, Van İlinde arama kurtarma faaliyetlerini tespit etmek, ulusal ve uluslararası arama kurtarma faaliyetleri ile gerek kamu kuruluşları gerekse sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma kapsamında Van ili için kamusal bir gerçekliği oluşup oluşmadığını, halka yönelik eğitimlerin arama kurtarma için ulusal ve uluslararası standartlardaki akreditasyonun sağlanıp sağlanamadığını ve bu standartlar çerçevesinde çalışma koşullarını ve yöntemlerini konu edinmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the examination of capacities of searching and rescuing teams within sociological aspect incase of dangers especially earthquake, flood, erosion and beside the other natural sources disasters and mankind or technological made emergencies such as CBRN ( Chemical Biological Radiological and Nucleer) are aimed. This study is also aimed to improve a sociological aspect to capasity of searching and rescuing units of state institutions and organization and nongovernmental organization which conducted searching and rescuing activity since 2011 when two great earthquakes happened in Van and around provinces. The capacities and operation principles and in-company trainings phases, the relationships among of these institutions and organizations which are in Van province are subject of this research. How should Van, which is under the risks of natural and man-made disasters, be in searching and rescuing operation. There are often a lot of natural disasters hapens in Van. So how do these risky factors affect the local people and how can this situation vi be changed into possitive form with some evaluated and planned awareness trainings are the issue of this study. So in order to find whether there is an institutonal reality about searching and rescuing activities in Van province and both national and international searching and rescuing activities form in state institutions, organization and non-governmental organizations or not. Finally all these activities, including local people tranings, compatibility of searching and rescuing activties with accreditations to international standarts of these institutions and organizations are the issue of this study.