Havayolu taşımacılığının makroekonomik etkilerinin analizi
Analysis of macroeconomic effects of airline transportation
- Tez No: 628874
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sivil Havacılık, Ulaşım, Economics, Civil Aviation, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Havayolu taşımacılığı, ekonomik büyüme, panel ARDL analizi, Airway transportation, economic growth, panel ARDL analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dünya çapında globalleşme ve serbestleşmenin hızlanmasıyla birlikte havayolu taşımacılığının da önemi artmıştır. Bu çalışmanın amacı 1991-2018 yılları arasında Dünya'nın büyük havayolu firmalarına sahip olan A.B.D., Çin, Almanya, Türkiye, İngiltere, Fransa, Japonya ve İrlanda gibi ülkelerin havayolu taşımacılığının makroekonomik etkilerini incelemektir. Analizde kullanılmak üzere havayolu yolcu taşıma sayısı, havayolu yük taşıma sayısı, karbondioksit emisyonu, uçuş sayısı, ekonomik büyüme, enflasyon oranı ve istihdam oranı olmak üzere toplam 7 değişken alınmıştır. Yöntem olarak ise ilk olarak serilerin durağanlığını incelemek için birim kök testleri yapılmıştır. Devamında ise sırasıyla Pedroni Eşbütünleşme Testi, Panel ARDL Testi, Zaman Serisi Analizi ve Pairwise Dumitrescu Hurlin Nedensellik Testi uygulanmıştır. Havayolu yolcu taşıma sayısı, havayolu yük taşıma sayısı ve uçuş sayısı ile diğer değişkenler arasında eşbütünleşme olduğu ve karbondioksit emisyonu ve havayolu yolcu taşıma sayısı arasında çift yönlü, havayolu yük taşımacılığı ile karbondioksit emisyonu arasında ise tek yönlü nedensellik olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of globalization and liberalization worldwide, the importance of airline transportation has also increased. The purpose of this study to examine the macroeconomic impact of the countries such as United States, China, Germany, Turkey, Britain, France and Ireland which has the world' largest airline companies between 1991 to 2018. In order to be used in the analysis, a total of 7 variables were taken: airline passenger transport number, airline cargo transport number, carbon dioxide emission, flight number, economic growth, inflation rate and employment rate. As a method, firstly, unit root tests were performed to examine the stationarity of the series. After that, Pedroni Cointegration Test, Panel ARDL Test, Time Series Analysis and Pairwise Dumitrescu Hurlin Causality Test were applied respectively. It has been concluded that there is cointegration between the number of airline passenger transport, the number of airline cargo transport and the number of flights and other variables, and there is a bidirectional causality between carbon dioxide emission and the number of airline passenger transport, and one-way causality between airline cargo transport and carbon dioxide emission.