6360 Sayılı Kanun sonrası büyükşehir belediyelerinde oluşturulan hizmet birimlerinin incelenmesi ve bu birimlerin hizmet sunumlarının değerlendirilmesi: Antalya ili Elmalı ilçesi örneği
Examination of service units constituted in metropolitan municipalities after the Law No. 6360 and evaluation of service providings of these units: The case of Antalya Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 628873
  2. Yazar: GAMZE SİNEM ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN DORU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Metropoliten yönetim, 6360 sayılı kanun, Antalya Büyükşehir Belediyesi, İlçe Hizmet Birimleri, Municipal administration, Law No. 6360, Antalya Metropolitan Municipality, District Service Units
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
6360 sayılı kanun; daha kaliteli, etkin ve verimli hizmet üretmek amacıyla büyükşehir belediye sistemimizde idari, siyasi ve mali alanda birçok reform öngörerek büyükşehir belediyelerinin hizmet ölçeğini, yetki ve sorumluluklarını arttırmıştır. 2014 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan 6360 sayılı kanunun il sınırları içerisindeki uygulayıcıları olan büyükşehir belediye yönetimleri, yeni büyükşehir belediye sisteminin kuralları çerçevesinde yeniden şekillenerek, değişikliklere uğramışlardır. Çalışmayla, büyükşehir belediye yapılanmalarının 6360 sayılı kanun sonrası yaşadığı değişim ve dönüşümleri inceleyerek, pratikte ilgili kanunun gerekçesinde belirtilen amaçlara ulaşıp ulaşmadığını değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın teori kısmını oluşturan ilk bölümde, metropol alan yönetimine yönelik bazı kavramlara, yaklaşımlara, yönetim modellerine değinilmiştir. Ardından büyükşehir yönetim modeli, Türkiye ile benzerlik gösteren ülkelerin büyükşehir yönetim modelleri örnek olarak incelenmiştir. İkinci bölümde, Türkiye'deki büyükşehir belediye sisteminin gelişimine etki eden yasal düzenlemeler, dönemler halinde ele alınmış ve 6360 sayılı kanunla gerçekleştirilen değişiklikler hakkında bilgi verilmiştir. Alan araştırmasının yer aldığı son bölümde ise; ilk olarak 6360 sayılı kanun sonrası Antalya Büyükşehir Belediyesinde gerçekleşen değişimlere, faaliyet raporları, strateji planları kapsamında değinilmiştir. Sonrasında ilçe hizmet birimleri hakkında genel bilgiler verilerek, ilçe hizmet birimi yetkilileriyle gerçekleştirilen görüşmelere ve Elmalı ilçesinin kırsal mahallerinde gerçekleştirilen anket çalışmasına yer verilmiştir. Bu anket sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilerek, uygulanmakta olan büyükşehir belediye sistemine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Law No. 6360 has increased the service scale, authority and responsibilities of metropolitan municipalities in order to produce better quality, efficient and fruitful services by envisioning many reforms in the administrative, political and financial fields in our metropolitan municipal system. Metropolitan municipal administrations, which are the enforcers of the Law No. 6360 as of 2014, have been reshaped and changed in accordance with the rules of the new metropolitan municipal system. The aim of the study was to examine the changes and transformations of metropolitan municipalities after the law no. 6360 and to evaluate whether it has been achieved the goals stated in the justification of the related law. For this aim, The study consists of three chapters. In the first chapter which is the theoretical part of the study; some concepts, approaches and governance models related to metropolitan area management were mentioned. Then, metropolitan governance models in Turkey and alike countries were examined comparatively. In the second chapter, the regulations affecting the development of the metropolitan municipal system in Turkey were discussed and were informed about the changes that occurred with Law No. 6360. In the last chapter in which the field research takes part, the changes in Antalya Metropolitan Municipality after the Law No. 6360 were mentioned within the scope of activity reports and strategy plans. Afterwards, general information about district service units was given and interviews were conducted with district service unit officials and a survey was conducted with the residents in rural areas of Elmalı district. The findings of this survey were evaluated, then, suggestions were made for the current metropolitan municipal system.