Mekanik ventilatör bağımlı yoğun bakım hastalarının alt solunum yollarından izole edilen gram negatif bakteriler ve antimikrobiyal direnç oranları: Beş yıllık retrospektif analiz
Gram-negative bacteria and antimicrobial resistance rates isolated from the lower respiratory tract of intensive care patients depending on mechanical ventilator: Five-year retrospective analysis
- Tez No: 628879
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KURUTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: gram negatif, ventilatöre bağlı pnömoni, direnç, gram negative, ventilator-associated pneumonia, resistance
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Mekanik Ventilatöre Bağlı Yoğun Bakım Hastalarının Alt Solunum Sisteminden İzole Edilen Gram-Negatif Bakteriler ve Antimikrobiyal Direnç Oranları: Beş Yıllık Retrospektif Analiz Amaç: Çalışmanın amacı, yoğun bakım ünitelerinde çoklu ilaç direnci salgınlarını tanımada aktif bir sürveyans programının önemini göstermek, antibiyotik dirençli suşların ortaya çıkmasını önlemek için antimikrobiyal kullanımın gözden geçirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Vaka seçimi ve veri toplama; Ocak 2015-Aralık 2019 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Bakteriyoloji Laboratuvarı Yoğun bakım ünitelerinde yatan ventilatöre bağımlı hastaların alt solunum yolu örnekleri retrospektif olarak incelendi. İzole gram negatif bakteri türleri çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Solunum örneklerinden 1294 gram negatif bakteri üremesi saptandı. Acinetobacter baumannii en yaygın gram negatif bakteridir, ikinci yaygın bakteri Pseudomonas aeruginosa ve üçüncüsü Klebsiella pneumoniae'dir. Çalışmamızda Tigesiklin% 12.09 direnç oranına sahip Acinetobacter baumannii için etkilidir ve MDR mikroorganizmaları için en iyi seçeneklerden biridir. Çalışmamızda kolistin direnç oranı% 0.84 olarak bulundu. Kolistin, Acinetobacter baumannii tedavisinde vazgeçilmez bir ajandır. Pseudomonas aeruginosa için kolistin dirençli izolat saptanmadı. Amikasin Düşük direnç oranı (% 18.26) Sefalosporinlerin yüksek etkinliği bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, yoğun bakım ünitelerinde çoklu ilaç direnci salgınlarının tanınmasında aktif bir sürveyans programının önemini ve antibiyotik dirençli suşların ortaya çıkmasını önlemek için antimikrobiyal kullanımın gözden geçirilmesinin ve bakım için mevcut terapötik seçeneğin korunmasının önemini göstermektedir. Bu tür enfeksiyonların. MDR bakteriyel enfeksiyonlarına yaklaşım, mevcut sürveyans verileri ışığında düzenlenmelidir. Böylece, hem uygun maliyetli hem de hedefe yönelik tedavi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gram-Negative Bacteria and Antimicrobial Resistance Rates Isolated from the Lower Respiratory Tract of Intensive Care Patients Depending on Mechanical Ventilator: Five-Year Retrospective Analysis Aim: The aim of the study is to demonstrate the importance of an active surveillance program in recognizing multiple drug resistance outbreaks in intensive care units, review of antimicrobial use to prevent the emergence of antibiotic resistant strains. Materials and Methods: Selection of cases and collection of data; between January 2015-December 2019 Celal Bayar University, Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Bacteriology Laboratory Lower respiratory tract samples of ventilator dependent patients hospitalized in intensive care units were analyzed retrospectively. Isolated gram negative bacteria species were included in the study. Results: 1294 grams of negative bacteria growth was detected from respiratory samples. Acinetobacter baumannii is the most common gram negative bacteria, second common bacteria is Pseudomonas aeruginosa and the third one is Klebsiella pneumoniae. In our study, Tigesiklin is effective for Acinetobacter baumannii with a resistance rate of 12.09% and is one of the best options for MDR microorganisms. The resistance rate of colistin was found to be 0.84% in our study. Colistin has been an indispensable agent in the treatment of Acinetobacter baumannii. No colistin resistant isolate detected for Pseudomonas aeruginosa. Amikacin Low resistance rate (18.26%) High efficacy of cephalosporins were found. Conclusions: In conclusion, this study demonstrates the importance of an active surveillance program in recognizing multiple drug resistance outbreaks in intensive care units, and the importance of reviewing antimicrobial use to prevent the emergence of antibiotic resistant strains and maintaining the therapeutic option available for the maintenance of such infections. The approach to MDR bacterial infections should be regulated in the light of current surveillance data. Thus, both cost-effective and targeted treatment are planned.