Türkiye'de değişen kültürel ve sosyal kimlikleri bağlamında kadın müzisyenler
Female musicians in the context of changing social and cultural identity in Turkey
- Tez No: 628945
- Danışmanlar: PROF. DR. N. OYA LEVENDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kadın müzisyenler, sosyo-kültürel yapı, Türk klasik müziği, Türk halk müziği, Batı müziği, Women musicians, socio-cultural structure, Turkish classical music, Turkish folk music, Western music
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı kültürel geçmişlerden gelen kadın sanatçıların meslek yaşamlarında, bu kültürel geçmişin nasıl bir etkisi olduğunu anlamaktır. Bu bağlamda, çalışmanın problem cümlesini“Türkiye'de kadın müzisyenlerin meslek yaşamlarını kültürel ve sosyal kimlikleri nasıl etkilemektedir?”sorusu oluşturmaktadır. Bu soruya yanıt aramak için nitel araştırma yöntemleri, veri toplama ve çözümleme teknikleri kullanılmıştır. Bu yöntemler kapsamında, mesleğinde en az 10 yıl tecrübesi olan alanında öne çıkmış, altı kadın sanatçı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Örneklem olarak seçilen kişiler Türk klasik müziği, Türk halk müziği ve Batı müziği alanlarında çalışan kadın sanatçılar olmak üzere farklı sosyo-kültürel yapılar temel alınarak çalışmaya dâhil edilmişlerdir. Görüşmelerin süresi ortalama 30 dakikadır. Verilerin çözümlemesinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, Türk klasik müziği, Türk halk müziği ve Batı müziği gruplarından seçilen görüşme kişilerinin meslekî kariyerlerinin şekillenmesinde, sosyo-kültürel çevrelerinin oldukça aktif bir role sahip olduğu ve bu noktada en dezavantajlı grubun Türk klasik müziği alanında çalışan kadın sanatçılar olduğu, en avantajlı grubun ise Batı müziği alanında mesleki kariyerlerini şekillendirenler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to understand how cultural backgrounds of women artists' ,who have different cultural backgrounds, have been affected their professional career. In this context, the problem sentence of the study is“In Turkey how careers of women artists are affected by their cultural and social identities?”. To address this research question techniques of qualitative research methods, data collection and data analysis are used. Within these methods, semi-structured talks have been accomplished with 6 women artists who have at least 10 years of experience in the their professional field and have become prominent. Sample of the study comprises of women who work in fields of Turkish classical music, Turkish folk music and Western music, based upon their different socio-cultural structures. Durations of the interwievs are on avarage 30 minutes. Content analysis was used to analyze the data. As a result, in shaping of the professional career of interviewees who are assigned from the groups of Turkish classical music, Turkish folk music and the Western music, their socio-cultural environments have the significant role and at this point, it has been observed that the most disadvantageous group is the group which comprises of women artists who work in the field of Turkish classical music and the most advantageous group is the group that comprises of women artists who developed their vocational career in the direction of Western music.