Mastektomi nedeniyle meme rekonstrüksiyonu uygulanan kadınlarda benlik saygısı ve cinsel yaşam
Self-esteem and quality of sexual life in women undergoing breast reconstruction due to mastectomy
- Tez No: 629002
 - Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL ÇAVDAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Nursing, Plastic and Reconstructive Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Meme Rekonstrüksiyonu, Cinsel Yaşam, Benlik Saygısı, Mastektomi, Breast Reconstruction, Sexual Life, Self-Esteem, Mastectomy
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, meme kanseri nedeniyle mastektomi uygulanan kadınların meme rekonstrüksiyonu sonrası benlik saygısı ve cinsel yaşam kalitelerini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın çalışma evrenini; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde Ocak 2014-Ocak 2018 tarihleri arasında mastektomi nedeniyle meme rekonstrüksiyonu uygulanan kadınlar oluşturdu. Araştırmanın örneklemi, örneklem hesaplama yöntemi kullanılarak 71 olarak belirlendi. Veriler, araştırmacı tarafından ilgili literatür doğrultusunda geliştirilen; tanıtıcı özellikler formu, Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılarak toplandı. İstatistiksel analizleri yapıldı. Katılımcıların %49,3'ünün 46-55 yaş aralığında olduğu, ameliyattan bu yana geçen sürenin %50,7'sinde 3-4 yıl arasında olduğu, %73,2'sinin uygulanan cerrahi girişimin sonucundan çok memnun ve memnun olduğu, %67,6'sına doku nakli rekonstrüksiyonu uygulandığı bulundu. Sonuç olarak benlik saygısı yüksek olan katılımcıların cinsel yaşam kalitelerinin yüksek olduğu, uygulanan cerrahi yöntemin benlik saygısı ve cinsel yaşam kalitesi üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu görüldü. Doku nakli rekonstrüksiyonu uygulanan kadınlarda, meme protezi uygulanan kadınlara göre benlik saygısı ve cinsel yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the self-esteem and the quality of sexual life after breast reconstruction of women who underwent a mastectomy due to breast cancer. The research population includes, women underwent breast reconstruction due to mastectomy between January 2014- January 2018 at the Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Clinic of Sisli Hamidiye Etfal Hospital, University of Health Sciences. The study population was determined as 71 using the study population calculation method. The data was collected using the introductory features form, Quality of Sexual Life Scale-Female and Rosenberg Self-Esteem Scale, developed by the researcher in line with the relevant literature. Statistical analyses were performed. It was determined that 49.3% of the participants were in the 46-55 age range, 50.7% of the period since the surgery was between 3-4 years, 73.2% were very satisfied and satisfied with the outcome of the surgical procedure and 67.6% had a tissue transplant reconstruction. As a result it was found that participants who had high self-esteem also had a high quality of sexual life. The surgical method was shown to have a significant effect on self-esteem and quality of sexual life. It was found that women who underwent tissue transplant reconstruction were found to have higher self-esteem and quality of sex life than women who underwent breast prosthesis.