Eğitim yöneticilerinin örgütsel destek algısı, örgütsel hafıza ve yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Administrator' perceptions of organizational support, organizational memory and innovative business behavior
  1. Tez No: 629003
  2. Yazar: HARUN TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Destek, Örgütsel Hafıza, Yenilikçi İş Davranışı, Yönetici, Organizational Support, Organizational Memory, Innovative Business Behavior, Administrator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Örgütsel Destek, Örgütsel Hafıza ve Yenilikçi İş Davranışı kavramlarının birlikte konu edildiği bu araştırmada, İstanbul ilinde görev yapan Millî Eğitim Bakanlığı il ve ilçe millî eğitim yöneticilerinin demografik profili belirlenerek yönetici algıları çeşitli değişkenler bağlamında incelenmiştir. Bu anlamda araştırmanın, çalışma evreninin tümüne ulaşılması, millî eğitim bürokrasisinin demografik profillerini yansıtması ve Örgütsel Destek, Örgütsel Hafıza ve Yenilikçi İş Davranışına yönelik derinlikli veri sunması açısından özgün bir çalışma olduğu düşünülmektedir. Yöneticilerin Örgütsel Destek, Örgütsel Hafıza ve Yenilikçi İş Davranışı algılarını yöneticilerin demografik değişkenlerine göre (yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, yöneticilik pozisyonu, yöneticilikteki kıdemi, medeni durumu) inceleyen bu araştırmada karşılaştırmalı türden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni; 2018-2019 yılları arasında il millî eğitim müdürlüklerinde görev yapan müdür yardımcıları ve şube müdürleri ile ilçe millî eğitim müdürlüklerinde görev yapan şube müdürleridir. Araştırmanın çalışma evreni; 2018-2019 yılları arasında İstanbul İlinde görev yapan İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı 11 kişi, Millî Eğitim Bakanlığı İl Millî Eğitim Şube Müdürü 23 kişi ve İlçe Millî Eğitim Şube Müdürleri 221 kişi olmak üzere toplam 255 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada verileri toplamak için yöneticilere ait bazı demografik bilgileri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilenKişisel Bilgi Formu, Algılanan Örgütsel Destek Kısa Formu, Örgütsel Hafıza Ölçeği ve Yenilikçi İş Davranışı Ölçeği kullanılmıştır.Anket formları araştırmacı tarafından çevrimiçi form (Googleform) aracılığıyla dijital ortamda hazırlanıp katılımcılara mail yoluyla gönderilmiştir. Anket sonuçları yine mail yoluyla toplanmıştır. Anket verileri SPSS 21.0 programı ile değerlendirilmiş, Örgütsel Destek, Örgütsel Hafıza ve Yenilikçi İş Davranışının etkileri karşılaştırılmıştır. Verilerin normalliğini test etmek amacıyla Kolmogorov-Smirnov testi yapılmış, histogram grafikleri ve çarpıklık değerleri incelenmiştir. Araştırmada, çalışma evreninin tamamına ulaşılarak yöneticilerin demografik profili çıkarılmıştır. Ayrıca yöneticilerin, Örgütsel Destek Ölçeğinin geneli ve alt boyutlarında orta derecede katılmış oldukları; Örgütsel Hafıza Ölçeğinin geneli ve alt boyutlarında (sektörel bilgi hariç)katılmış, sektörel bilgi alt boyutunda tamamen katılmışoldukları; Yenilikçi İş Davranışı Ölçeğinin geneli ve alt boyutlarında tamamen katılmış oldukları bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, where the concepts of organizational support, organizational memory and innovative work behavior are discussed together, the demographic profile of the Provincial and District National Education administrators working in the province of Istanbul will be determined and the perceptions of the administrators will be examined in the context of various variables. In this sense, the research is thought to be an original study in terms of reaching the whole working universe, reflecting the demographic profiles of the National Education bureaucracy and providing in-depth data on Organizational Support, Organizational Memory and Innovative Business Behavior. In this study, which examined the perceptions of administrators' organizational support, organizational memory and innovative work behavior according to the demographic variables of the administrators (age, gender, educational status, administratorial position, seniority in management, marital status) a comparative type of relational screening model was used. The universe of the research; between 2018-2019, Deputy Director and Branch administrators working in Provincial Directorate of National Education and Branch Director working in Provincial Directorate of National Education. The working population of the research; there were 255 people working in Istanbul and 11 deputy Provincial Director of National Education, 23 persons in the Ministry of National Education and 221 persons in the District National Education Branch in 2018-2019. Personal Information Form developed by the researcher, Perceived Organizational Support Short Form, Organizational Memory Scale and Innovative Business Behavior Scale were used to determine some demographic information of administrators to collect data. The questionnaires were prepared in digital form by the researcher via onlineform (Google form) and sent to the participants via e-mail. The survey results were again collected by e-mail. Survey data were evaluated with SPSS 21.0 program and the effects of organizational support, organizational memory and innovative work behavior were compared. Kolmogorov-Smirnov test was performed in order to test the normality of data and histogram graphs and skewness values were examined. As a result of the research, the demographic profile of the administrators was obtained by reaching the whole study universe. In addition, it was observed that the executives moderately agreed with the overall and sub-dimensions of the organizational support scale; they agreed with the overall and sub-dimensions of the organizational memory scale (excluding sectoral information); but fully agreed with the sectoral information sub-dimension; they also fully agreed with the overall and sub-dimensions of the innovative business behavior scale.