Uygur Kaganlığı yerleşim yerleri ve Por Bajın
Uighur Khaganate settlements and Por Bajïn
  1. Tez No: 629017
  2. Yazar: SAMET ATALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Uygur Kaganlığı, Por Bajın, Hang-tu, Balık, Yerleşim yeri, Uighur Khaganate, Por Bajïn, hang-tu, Balïq, Settlement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Siyasî tarihleriyle olduğu kadar kültür tarihleriyle de araştırmacıların dikkatini çeken Uygurlar, 744'de Türk Kaganlığı'nı yıkarak, 840'a kadar İç Asya tarihini şekillendirdikleri Orhon merkezli“Büyük Uygur Kaganlığı”döneminde, yerleşik yaşama dair kültür unsurlarından biri olarak kabul edilen yerleşim yerleri inşa etmişlerdir. Çalışmamızda Uygur Kaganlığı kültür tarihinin sıradışı bir parçası olarak kabul edilen ve günümüzde Tuva Özerk Cumhuriyeti'nin güneyinde ve Moğolistan Halk Cumhuriyeti'nin kuzeyinde bulunan VIII-IXuncu yüzyıllarda inşa edilmiş olan bu yerleşim yerlerinin konumları, planları, tipolojileri, inşa teknikleri, inşa materyalleri ve fonksiyonları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Always Uighurs take attention of researchers with their cultural history as much as with their political history. After they overthrew the Turkic Khaganate in 744, in the period of Orkhon based Uighur Khaganate which they shaped inner Asian history until 840, they built settlements which have been considered one of the cultural elements of the sedentary life. In our thesis locations, plans, typologies, contruction techniques, contruction materials, and functions of these settlements have been examined which were built in the VIII-IXth century and they have been considered as a part of the Uighur Khaganate's cultural history and today located in the south of the Tuva Autonomous Republic and in the north of the Mongolian People's Republic.