Suriye İç Savaşı'nın Türk-Amerikan ilişkilerine etkisi
- Tez No: 629019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖRKEM ALTINÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Türkiye, ABD, Ortadoğu, Suriye Krizi, Türkiye-ABD İlişkileri
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezde, 2000 yılından başlayarak 2019 yılına kadar süregelen Türk-Amerikan ilişkilerine yansıyan ve son zamanlarda başrol üstlenen Suriye'nin etkisini analiz etmek amaçlanmıştır. Osmanlı döneminde başlayan Türk-Amerikan ilişkileri uzun yıllar boyunca iniş çıkışlar yaşamış ancak birbirlerine olan bağlılıkları hiç bitmemiştir. 2001 yılında İkiz Kulelere yapılan saldırı ile beraber Amerika, Ortadoğu'daki politikasını değiştirmeye yönelmiştir. Türkiye ise yanı başındaki Ortadoğu'da yaşanan değişmelere kimi zaman çekincelerle yaklaşmıştır. İki ülkenin de ilgi odağı olan Ortadoğu'da özellikle de Suriye'de yaşananlar, Türkiye ve ABD'nin ilişkilerini şekillendiren temel odak noktası olmuştur. İki ülke arasında 2009 yılından itibaren“stratejik ortaklık”yerine daha ileri düzeyde olan“model ortaklık”geliştirilmiştir. 2010 yılında Arap Baharı ile başlayan ve Suriye'de iç savaşa dönüşen kriz ile birlikte Türkiye-ABD ilişkisi bu kavramların boyut değiştirdiği bir sürece girmiştir. ABD'nin Türkiye ile olan ilişkisi ise terör örgütü PKK/PYD'ye vermiş olduğu destek yüzünden sorgulanmasına neden olmuştur. Türkiye hem kendi sınırları içerisinde hem de sınır komşusu olduğu Suriye'de yaşanan terör olaylarından dolayı icra etmekte olduğu operasyonlarla barış ve güvenliği sağlamak için adımlar atmaktadır. Bu bağlamda, Suriye iç savaşında şekillenen Türk Amerikan ilişkileri incelenmiştir. Türkiye'nin bölgesel güvenliğini tehdit eden terör olaylarında ise müttefiki olan ABD'den destek göremediği tespit edilmiş ve bu durumun ikili ilişkilere negatif yansıdığı görülmüştür. Türkiye'nin askeri operasyonlarında kimi zaman Rusya ile yakınlaşması da ABD ile olan ikili ilişkilerinde gerilimlerin yaşanmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to analyze the impact of Syria which is reflected in Turkish-American relations by starting from 2000 to 2019 and which has recently taken the lead role. However, Turkish-American relations, which has been started in Ottoman area, has been experienced ups and downs for many years, their devotions to each other has never ceased. In 2001, with September 11 attacks, USA has turned to change their policy in the middle East. Turkey has sometimes approach with reservations to changes of the side of Turkey in the Middle East. In the middle East, which is the focus of attention of both countries, especially experiences in Syria has become principal focal point that shaped Turkey and USA relations. Since 2009, between these countries,“Model partnership”has been developed which is advanced instead of“Strategic partnership”. With the Crisis that began with Arab Spring in 2010 and turned into a civil war in Syria. Turkey-USA relationship has entered a period in which these notions change dimension. Relationship of USA with Turkey has been questioned because of USA's supports to terrorist organization PKK/PYD. Turkey has taken steps for ensuring peace and security operations. In this context, Turkish-American relations which is shaped within Syrian crisis has examined. It is detected that Turkey didn't get any support from Ally USA in terrorist incidents which is threating the regional security and seemed that this situation is reflecting negatively to bilateral relations. It is sometimes caused to experience tensions because of Turkey's convergence policy with Russia in military operations. KeyWords: Syria; Turkey; USA; Middle East; Syrian Crisis; USA-Turkey Relations