Net present value maximization in a resource constrained project scheduling
Bir kaynak kısıtlı proje çizelgelemesinde net şimdiki değer azamileştirilmesi
- Tez No: 62902
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kaynak Kısıtlı Proje Çizelgelemesi, Net Şimdiki Değer, Bölünebilir Çizelgeleme, Tam Sayısal Programlama IV, Resource Constrained Project Scheduling, Net Present Value, Preemptive Scheduling, Integer Programming m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
öz BİR KAYNAK KISITLI PROJE ÇİZELGELEMESİNDE NET ŞİMDİKİ DE?ER AZAMİLEŞTİRİLMESİ Ağca, Şenay Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cemal Akyel Ocak 1997, 181 sayfa Bu çalışmada, kaynak kısıtlı bir projenin nakit akışlarının net şimdiki değerinin azamileştirilmesi için bölünebilir bir çizelgeleme modeli geliştirilmiştir. Projedeki aktiviteler sadece tüketilebilir bir kaynak olan ana parayı gereksinmektedirler. Modelde, Doersch ve Patterson (1977) çalışmasındaki çizelgeleme modeli, aktivitelerin işlem süresi içinde bölünmesine izin verecek şekilde genişletilmiştir. Bunun için bir karma tam sayısal programlama modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan model ve Doersch ve Patterson'ın modeli bir test problem setine uygulanmıştır. Önerilen modelden alınan sonuçlar Doersch ve Patterson'ın modelinden alınan sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bölünebilir çizelgelemeye eklenen kısıtlar ve değişkenler, modelin çalışma zamanını bölünmez çizelgeleme modelinin 5 ile 7 katı arasında arttırmıştır. Bölünebilir çizelgeleme modelinin azami çalıştırma süresi 17 aktiviteden oluşan ve süresi 22 zaman aralığı olan bir projede 23.62 saniye olarak gözlenmiştir. Bununla beraber, bölünebilir çizelgeleme modeli projedeki nakit akışlarının net şimdiki değerini bölünemez çizelgelemeye göre 21.1% ye kadar arttırmıştır. Ayrıca, bölünebilir modelin karışıklığındaki artış, 17 aktiviteye kadar olan projelerin çizelgelenmesinde çalıştırma zamanının verimini yetersiz kılmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NET PRESENT VALUE MAXIMIZATION IN A RESOURCE CONSTRAINED PROJECT SCHEDULING Ağca, Şenay M.B.A., Department of Management Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cemal Akyel January 1997, 181 pages In this thesis, a preemptive scheduling model is developed for maximizing the net present value of the cash flows of a resource constrained project. The activities of the project require single non-renewable resource, capital, which is rationed. In the model, the non-preemptive scheduling model of Doersch and Patterson (1977) is extended for the preemption alternative. A mixed integer programming model is formulated. The formulated model and the Doersch and Patterson's model are applied to a set of test problems. The results of the proposed model are compared with the results of Doersch and Patterson's model. The additional constraints and variables in the preemptive model increased the execution times of the preemptive model to be 5 to 7 times of those of the nonpreemptive model. Maximum execution time of the preemptive model is observed in a project of 17 activities with a project duration of 22 periods, which is 23.62 seconds. However, with the preemptive model, there is up to 21.1% increase in the NPV of the project cash flows. Also, the increase in the complexity did not cause any inefficiency in the scheduling of the projects up to 17 activities.