'Out of the Maze of Dualisms': Posthuman space in Mario Petrucci and Alice Oswald's poetry
'İkilikler Labirentinden Çıkış': Mario Petrucci ve Alice Oswald'ın şiirinde posthüman mekân
- Tez No: 629083
 - Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE REİS
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Çağdaş İngiliz Şiiri, Posthümanizm, Mario Petrucci, Bosco, Heavy Water: A Poem for Chernobyl, Half Life: Poems for Chernobyl, Alice Oswald, Dart, A Sleepwalk on the Severn, Contemporary British Poetry, Posthumanism, Mario Petrucci, Bosco, Heavy Water: A Poem for Chernobyl, Half Life: Poems for Chernobyl, Alice Oswald, Dart, A Sleepwalk on the Severn
 - Yıl: 2020
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 221
Özet
İnsanı merkeze konumlandırmayan bir bakış açısıyla hareket eden güncel posthümanist teorilerden yola çıkan bu çalışma çağdaş İngiliz şairleri Mario Petrucci ve Alice Oswald'ın şiirlerini inceleler ve bu şairlerin, insanın tahakküm eden bir özne olarak görülemeyeceği posthüman mekân temsilleri yarattığını ve posthüman şiir türünde örnekler verdiğini savunur. Dolayısıyla bu çalışma, Petrucci'nin posthüman şiirinin daha çok Antroposen çağın ekolojik sorunlarına değindiğini ve böylece insanın eyleyici gücünün bu sorunların yol açtığı yıkıcı sonuçlar tarafından nasıl iktidarsızlaştırıldığını gösterir. Posthüman teori bağlamında ele alındığında Petrucci, Bosco (1999), Heavy Water: A Poem for Chernobyl (2004) ve Half Life: Poems for Chernobyl (2004) eserlerinde ormanların yok edilmesi, küresel ısınma ve Çernobil nükleer faciası karşısında insan merkezli düşüncenin nasıl erozyona uğradığını betimler ve insan/insan olmayan karşıtlığını sorgular. Bu eserlerde Petrucci ağaçların ve radyoaktif parçacıkların eyleyici gücüne dikkat çekerek, insan olmayan maddeleri pasif konuma indirgeyen yaygın görüşe karşı çıkar. Benzer şekilde, Alice Oswald okuyucuyu doğanın insan merkezli temsilinin ötesine taşıyarak posthüman şiir türünde örnekler verir. Şairin, insanın biricikliğini olumsuzlayan Dart (2002) eserinde, insanın ve Dart Nehri'nin seslerinin birbirine karıştığı polifonik bir örgü yarattığı görülmektedir. Severn Haliç'inde buluşan insan ve insan olmayan varlıklar ile ay döngüsü arasındaki öznelerarası ve etkileşimsel geçişe vurgu yapan Oswald'ın A Sleepwalk on the Severn (2009) eseri de özne/nesne ayrımını, iletişimsel bir zemin üzerine inşa edilen oluşum halindeki posthüman mekân temsili üzerinden reddeder. Böylece, bu çalışma Petrucci ve Oswald'ı bir araya getirerek, insan-insan olmayan, özne-nesne, ben-öteki ikiliksizliği arasındaki beden-ötesi cisimci ve çoksesli dolanıma dikkat çeker ve edebi bir araç olarak şiirin günümüz dünyasının sınırlı insan merkezli görüşünü değiştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini göstermeyi amaçlar.
Özet (Çeviri)
In the light of recent theories of posthumanism that promote a non-anthropocentric perspective, this study examines the poems of contemporary British poets Mario Petrucci and Alice Oswald and argues that they write posthuman poetry which represents posthuman space(s) of becoming, where the human and the nonhuman worlds exist on a non-hierarchical basis. This study thus shows that Petrucci's posthuman poetry is mainly concerned with representing the ecological problems observed in the Anthropocene, and it illustrates how the human agency is dwarfed by the destructive consequences generated in the ecosystem. In a posthuman context, therefore, Petrucci problematizes the human/nonhuman binary by demonstrating the erosion of the anthropocentric world view in the face of environmental crises such as deforestation, global warming, and the Chernobyl nuclear disaster in Bosco (1999), Heavy Water: A Poem for Chernobyl (2004) and Half Life: Poems for Chernobyl (2004). In these collections, Petrucci underscores the agentic properties of trees and radioactive particles, and thereby challenges the prevalent view of nonhuman matter as a passive entity. Likewise, Alice Oswald introduces a posthuman poetry which moves the reader beyond the human-centred treatment of the natural world. Negating human exceptionalism, Oswald's Dart (2002) offers a polyphonic meshwork where the voices of alternating human speakers and that of the River Dart flow into one another in a posthuman space. Underlining intersubjective and dialogic interchange between human and nonhuman inhabitants of the Severn Estuary and the lunar cycle, Oswald's A Sleepwalk on the Severn (2009) also disavows the subject/object binary by forming a posthuman space of becoming that involves a communicative framework. Hence, bringing Petrucci and Oswald together, this study calls attention to the trans-corporeal and polyphonic entanglement of human-nonhuman, subject-object and self-other non-binaries, and it aims to show how poetry, as a literary tool, can help to change the restricted anthropocentric vision of humankind in today's world.