Employee involvement and total quality management: Practices and results in Turkey 500 companies
Çalışanların yönetime katılımı ve toplam kalite yönetimi: En büyük 500 Türk firmasındaki uygulamalar ve sonuçlar
- Tez No: 62909
- Danışmanlar: DR. SEMRA AŞÇIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışanların Yönetime Katılımı, Toplam Kalite Yönetimi VI, Employee Involvement, Total Quality Management
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz ÇALIŞANLARIN YÖNETİME KATILIMI VE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ EN BÜYÜK 500 TÜRK FİRMASINI) AKİ UYGULAMALAR VE SONUÇLAR Angın, Cenk Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Semra Aşçıgil Ağustos 1997, 157 sayfa Bu tez, Türkiye'deki belli başlı büyük şirketlerin Çalışanların Yönetime Katılımı (ÇYK) programım neden uyguladıklarım, ÇYK programı dahilinde ne gibi uygulamaları hayata geçirdiklerini, ÇYK programım ne denli etkin bulduklarım, ÇYK ile ilgili olarak geleceğe yönelik planlarını, şimdiye kadarki ÇYK uygulamalarının ne gibi sonuçlar doğurduğunu ve ÇYK ile Toplam Kalite Yönetimi (TKY) arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Bulgular, Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasındaki 101 firmadan elde edilen birincil verilere dayanmaktadır. Bu veriler, posta aracılığı ile uygulanan bir anket sayesinde toplanmıştır. Anketin cevaplanma oram yüzde 26.1 olmuştur. Ankete yanıt veren firmalar toplam 120,753 tam-gün çalışan istihdam etmektedirler.Sonuçlar göstermektedir ki ÇYK programını uygulamakta olan şirketler, bu programı, daha ziyade verimliliği, kaliteyi, çalışanların motivasyonlarını ve morallerini arttırmak amacıyla uygulamaktadırlar; çalışanlar şirketin başarısı ve genel gidişatı hakkında yeterince bilgi almamaktadırlar; çalışanlar ÇYK programının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli olan becerilerle ilgili yeterince eğitim almamaktadırlar; ÇYK ile yakından ilişkili olan yetki-paylaşımı ve ödüllendirme sistemine dair uygulamalar organizasyonel performansa önemli ölçüde katkıda bulunan uygulamalar olarak algılanmaktadırlar; ÇYK programlan bilgi akışı, eğitim/beceri geliştirmenin ve performansa dayalı ödüllendirmenin organizasyonun alt kademelerinde ne denli yaygın hale getirildiği, karar alma yetkisinin alt kademelere kaydırılması, şirket-içi çalışma ortamı, ve faaliyet sonuçlan (bazı performans ölçütleri) ile pozitif yönde ilişkilidir; ÇYK ile TKY'ni aynı anda uygulayan şirketler bu iki programı tek bir entegre program gibi yürütmektedirler; TKY uygulamaları ÇYK uygulamalarının bir parçası olarak değil, ÇYK uygulamaları TKY uygulamalarının bir parçası olarak görülmektedir; şirketler ÇYK uygulamalarının ve ÇYK ile ilgili harcamalarının gelecekte arttırmak eğilimindedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EMPLOYEEINVOLVEMENT AND TOTAL QUALITY MANAGEMENT PRACTICES AND RESULTS İN TURKEY 500 COMPANIES Angın, Cenk MBA, Department of Management Supervisor: Dr. Semra Aşçıgil August 1997,157 pages This thesis seeks to find out why majör Turkish companies are adopting Employee Involvement (El), what types of practices they are adopting as part of their El programs, how effective they think El is, what their future plans are in regard to El, what types of results El practices produce, and how El and Total Quality Management (TQM) are related. The findings are based on“primary data”collected from 101 majör Turkish companies among the largest 500, through the administration of a mail questionnaire. The response rate was 26.1 percent, with the responding organizations employing 120,753 full-time employees. The results indicate that fırms that use El do so mainly to improve prodûctivity, quality, employee motivation, and employee morale; employees üido not get enough information on the direction and success of the business; they do not receive enough training in skills necessary for an El program to work effectively; power-sharing programs and reward system practices most commonly associated with El programs are perceived as important contributors to organizational perforaıance; El programs are positively associated with information flow, the degree to which training and skill development are increased at lower levels of the organizations, the degree to which performance-based rewards are increased at lower levels of the organizations, the delegation of decision-making authority to lower organizational levels, internal business conditions, and operating results - a number of perforaıance indicators; companies that manage El and TQM simultaneously do so by running them as öne integrated program; El efforts are seen as part of TQM efforts rather than the other way around; organizations are likely to increase their adoption of and spending on El activities in the future.