Parody and fantasy in Muriel Spark's postmodern poetic trio: The drivers seat, not to disturb, the hothouse by the east
Muriel Spark'ın postmodern üçlemesinde (The driver's seat, not to Disturb, the hothouse by the east river) parodi ve fantazi
  1. Tez No: 62910
  2. Yazar: TUBA SARIBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL İÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodern, Parodi, Fantazi, Postmodern, Parody, Fantasy ni
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
öz MURIEL SPARK'IN POSTMODERN ÜÇLEMESİNDE ( THE DRIVER'S SEAT, NOT TO DISTURB, THE HOTHOUSE BY THE EAST RIVER) PARODİ VE FANTAZİ Sanbaş, Tuba Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nursel İçöz Kasım 1997, 50 sayfa İngiliz toplumu, n. Dünya Savaşı'nın bir sonucu olarak, belli kültürel ve toplumsal değişimler yaşamış; bu da hemen hemen her alanda geleneksel yapının reddine yol açmıştır. Bu çalışmada, bir savaş sonrası dönemi yazan olarak Muriel Spark'ın, İngiliz romanın gelişimine yön veren öncü postmodern romancılar arasında yer aldığı ileri sürülmekte; bunun dayanağı olarak da Spark'ın romanlarında iki önemli postmodern teknik olan“parodi ve fantazi”kullanımı gösterilmektedir. Ayrıca, bu tezde parodi ve fantazinin, yazarlara“Gerçekçilik”akımının öteki yüzünü sergileme olanağı tanıdığı için, postmodern edebiyatın özelliklerini yansıtmaya elverişli iki teknik olduğu da belirtilmektedir. Bu bağlamda, sonuç olarak, Muriel Spark'ın roman alanında geleneksel“Victoria”ve“Modern”dönem türlerini sorgulaması, parodi ve fantazi kullanımı yazarın ayırt edici özelliği olarak ortaya çıkmakta ve onu İngiliz romanına yeni bir boyut kazandıran öncü yazarlar araşma oturtmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARODY AND FANTASY IN MURIEL SPARK'S POETIC TRIO: THE DRIVER'S SEAT, NOT TO DISTURB, THE HOTHOUSE BY THE EAST RIVER Saribas, Tuba M. A. in English Literature Supervisor: Prof. Dr. Nursel Içöz November 1997, 50 pages As a result of World War n, British society went through certain cultural and social changes which eventually rejected the traditional structure of society in every sphere. This thesis maintains the idea that Muriel Spark -as a post-war period writer- is one of the forerunners of postmodernist novelists in England who gave direction to the development of the novel genre. The thesis makes clear the reason for this fact, which is Spark's use of the two fundamental metafictional devices remarkably in her novels, that is, parody and fantasy. It also argues that parody and fantasy are perfect postmodern devices as they allow the writers to show the other side of Realism. In this context, Muriel Spark can be regarded as the spokesperson of her period as she questioned the validity of the conventional genres of Victorian and Modem Periods by employing parody and fantasy.