Edirne'nin İpsala ilçesinin sınır köylerinde unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin unutulma nedenleri üzerine bir araştırma
A research on the reasons of forgetting the meals that have been forgotten in the border villages of İpsala district of Edirne
  1. Tez No: 629195
  2. Yazar: DEMET TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, Yöresel mutfak, Göçmen mutfak kültürü, Edirne, Local cuisine, Migrant cuisine culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Edirne mutfağında birbirinden farklı pek çok lezzet yer aldığı bilinmektedir. Nitekim her bölge mutfağının olduğu gibi Edirne'nin de almış olduğu göçlerle beraber mutfak kültüründe çeşitli etkileşimler meydana gelmiştir. Ancak endüstriyel mutfak ürünlerinin özellikle kırsal alanlarda kullanımının yaygınlaşması ile yöresel ürünler ve yemekler de kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu noktada, Edirne'nin sınır bölgelerindeki göçmen yemeklerinin unutulmaya yüz tutması ve genç nesil tarafından yeterince önem gösterilmediğinin fark edilmesi araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Araştırma ile Edirne'nin İpsala ilçesinin sınır köylerinde bilinmeyen veya yaygın olmayan yemeklerin alan araştırması ile ortaya çıkartılarak envanterinin hazırlanması ve bu yemeklerin unutulma sebeplerinin tespit edilmesini amaçlanmaktadır. Araştırmada çalışma sahası içinde yer alarak, doğrudan gözlem yapıp mülakatların gerçekleştirilmesine olanak sağladığından ve çalışmanın geçerliliğini arttırarak daha doğru bulgulara ulaşılmasını sağlayacağı düşünüldüğünden nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Edirne iline bağlı İpsala ilçesinin sınır köylerinde ikame eden kişiler oluşturmaktadır. Araştırmanın birinci aşaması için örneklem grubunu köylerde yaşayan 60 yaş üstü bireyler, ikinci aşaması için 18-25 yaş arasındaki bireyler oluşturmaktadır. Görüşmeler 1-6 Ağustos 2019 tarihinde toplamda 50 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler ışığında Bulgaristan ve Yunanistan sınırında yaşayan göçmenlerin unutulan yemekleri üzerine bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin birinci ağızdan tarifleri alınmış ve reçeteleri çıkartılmaya çalışılmıştır. Daha sonra bu yemeklerin unutulma nedenleri üzerine çıkarımlarda bulunulmuştur. Söz konusu yemeklerin genç nesle aktarımında yaşanılan problemlere çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that there are many different flavors in Edirne cuisine. As a matter of fact, as with every region's cuisine, Edirne has also experienced various interactions in the culinary culture with migration. However, with the widespread use of industrial kitchen products especially in rural areas, local products and dishes are also at risk of disappearing. At this point, the fact that the immigrant dishes in Edirne's border regions are being forgotten and that the young generation is not given enough importance reveals the importance of the research. With the research, it is aimed to find out the inventory of unknown and uncommon dishes in the border villages of Ipsala district of Edirne and to prepare the inventory of these dishes and to determine the reasons for forgetting these dishes. Qualitative research method was used in the study since it is thought that it will take place in the study area, make direct observations and allow interviews and increase the validity of the study, and provide more accurate findings. The population of the study consists of people who substitute in the border villages of İpsala district of Edirne province. For the first stage of the research, the sample group consists of individuals over the age of 60 living in villages and for the second stage, individuals between the ages of 18-25. The interviews were held on 1-6 August 2019 with a total of 50 people. In the light of the negotiations, a study was conducted on the forgotten dishes of the immigrants living on the border between Bulgaria and Greece. In the research, the recipes of the dishes that were forgotten were taken from the first oral directions and their recipes were tried to be removed. Later, some deductions were made on the reasons for forgetting these dishes. It has been tried to develop solutions for the problems experienced in the transfer of these dishes to the younger generation.