Vergi tahsilatında üçüncü şahıslardaki varlıkların haczinde yaşanan ihtilaflar ve çözüm önerisi
Conflicts on confiscating assets in possession of third parties on tax collecting and solution proposal
- Tez No: 629244
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇELİKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu İcra Hukuku, Kamu Alacakları, Haciz, İcra, Cebren Tahsilât, Public Levy Law, Public Receivables, Confiscation, Levy, Enforced Charge
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kamu gelirlerinin borçlu tarafından ödenmemesi halinde ortaya çıkan alacak, belirli kamu alacaklarını cebren tahsil etmeye yönelik olarak yürürlüğe konulan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve cebren tahsil edilmektedir. Devletin genel tahsil dairesi olan vergi daireleri de ödenmeyen alacakları bu kanun hükümlerine göre takip ve tahsil eder. 6183 sayılı Kanun'da öngörülen cebren tahsil yollarından bir tanesi de üçüncü şahıslarlardaki mal, hak ve alacakların haczidir. Bu yöntem ile asıl borçluya ait olup da başka şahıslar elinde bulunan mal, hak ve alacakların haczedilmesi öngörülmektedir. Ancak bu işlemin uygulanması sonucunda ihtilaflar ortaya çıkmaktadır. Bu ihtilaflar üçüncü şahıslar veya tahsil daireleri tarafından dava konusu edilerek yargı organları tarafından çözümlenmektedir. Bu çalışma ile amaçlanan yaşanan ihtilafların azaltılmasını sağlamaya yönelik olarak yapılabilecek değişiklikleri önermektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda 6183 sayılı Kanun hakkında detaylı bilgi verilecek ve kanun çerçevesinde kamu alacaklarını korumaya ve tahsil etmeye yönelik yapılan işlemler ile kamu alacağının tahsil edilmesinin önemi açıklanacaktır. Son bölümde ise üçüncü şahıslardaki mal, hak ve alacakların haczi nedeniyle vergi idaresinin ve üçüncü şahısların yaşadığı sorunlar açıklanacak ve dava konusu işlemlere ait yargı kararlarından örnekler verilecektir. Sonuç olarak, üçüncü şahıslarlardaki mal, hak ve alacakların haczini düzenleyen madde hükmünün uygulanması nedeniyle ortaya çıkan ihtilafları azaltmaya ve önlemeye yönelik olarak madde hükmünde ve ilgili diğer mevzuat ile uygulamaya yön veren bilişim sistemlerde yapılması önerilen değişikliklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public receivables which take place public revenues are not paid by the debtor are exposed to legal proceedings and forced to be charged in accordance with the articles of Law No: 6183 on Procedures for the Collection of Public Receivables. Tax offices as general revenue collection office of state also enforce the articles of Law No: 6183 for unpaid public receivables. One of the forced payment methods specified by Law No: 6183 is confiscating assets, rights and receivables on third parties. With this method it is projected to confiscate assets, rights and receivables on third parties which belong to debtor. The application of this method brings some conflicts as a result. These conflicts are resolven by judiciary when they are made a subject of lawsuit by tax offices or third parties. It is aimed to propose make practicable diversifications in order to decrease conflicts. Towards to aim of the study, detailed information will be given about Law No: 6183 and official acts pursuant to Law No: 6183 to secure and collect public receivables and importance of collecting public receivables will be explained. Problems faced by third parties and tax offices occurred from confiscating assets, rights and receivables on third parties will be explained and examples from adjudications of subjects of lawsuits will be given at last chapter. As a conclusion proposed legal diversifications for related article of Law No:6183, other related legislation and information systems relevant to application are expressed in order to decrease and avoid conflicts which occurred from confiscating assets, rights and receivables on third parties.