Demokratikleşme kalkınma ilişkisi bağlamında Şili örneği
The relationship between democratisation and development: The case of Chile
- Tez No: 629253
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Demokrasi, Darbe, Şili, Latin Amerika, Development, Democracy, Coup, Chile, Latin America
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Latin Amerika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tezin temel konusu demokrasi ve kalkınma arasındaki ilişkiyi, uzun yıllar askeri yönetim altında yaşamış Latin Amerika'nın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Şili örneğinde incelemektir. Çalışmada, Şili'nin yakın dönem tarihi, darbe öncesi demokratik dönem, askeri rejim yılları ve darbe sonrası demokratik dönem diye üçe ayrılmış ve uluslararası veri tabanları (Dünya Bankası, ECLAC) kullanılarak bu üç dönemdeki ekonomik ve sosyal göstergeler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada, öncelikli olarak“demokrasi”ve“kalkınma”kavramları tarihsel süreçleriyle birlikte anlatılmış ve bu alanda çalışan teorisyenlerin kuramları çerçevesinde temel yaklaşım ve ekoller açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra, Şili'nin siyasi ve ekonomik olarak yaşadığı dönüşümler kronolojik olarak anlatılmıştır. Çalışmanın temel sorunsalı ekseninde, Şili'nin askeri rejim yıllarında uyguladığı sert neoliberal ekonomi politikalar vasıtasıyla büyüme, enflasyon ve ihracat gibi temel ekonomik göstergelerde başarılı sonuçlar elde ettiğinden hareketle kalkınmayı dar anlamda sadece ekonomik büyüme bazlı değerlendirdiğimizde demokrasi ile kalkınma arasında bir ilişki olmadığı; fakat 1990 sonrası dönemde gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksulluğun bir nebze azaldığı, eğitim ve sağlığa daha fazla kamu kaynağının ayrıldığından hareketle kalkınmayı daha geniş ve insancıl olarak tanımladığımızda demokrasinin gerek bir şart olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this thesis is to examine the relationship between democracy and development via the case study of Chile, one of the most developed countries in Latin America, which has lived under military rule for many years. In this study, the recent history of Chile was divided into three periods as democratic pre-coup period, military regime years and post-coup democratic period, and the economic and social indicators of these three periods were analyzed comparatively by using international databases (World Bank, ECLAC). In this study, firstly, the concepts of“democracy”and“development”are explained together with their historical processes, and within the framework of the theories of theorists working in this field, basic approaches and schools are tried to be explained. Then, the political and economic transformations that Chile has experienced are described in chronological order. Regarding the main problematic of the study, it has been reached that Chile has achieved successful results in basic economic indicators such as growth, inflation and exports through the rigorous neoliberal economic policies implemented during the military regime years, and as a result, there is no relationship between democracy and development if development term is defined -in a narrow sense- only as economic growth. However, it has been concluded that Chile was successful in tackling with poverty and income inequality, in allocating more public funding for education and health in post 1990 era, and as a result, democracy is a must for development if development is defined in a broad and human sense.