Demokratikleşme bağlamında yerel siyaset ve yerel sermaye ilişkisi: Mersin örneği
Local politics and local capital relations in the context of democratization: Mersin case
  1. Tez No: 481829
  2. Yazar: MUHSİN İTAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Siyaset, Yerel Sermaye, Mersin, Kalkınma, Yerel Yönetim, Local Politics, Local Capital, Mersin, Development, Local Government
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde, kentleşmenin hızla artması, yerel yönetimleri, şehirleri siyasi güç ve iktidar paylaşımlarının cazibe merkezlerinden biri haline getirmiştir. Bu bağlamda yerel siyasetin kapsadığı alanlar genişlemiş, toplumsal ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak sermaye grubu üyeleri iktidar olmak, iktidar gücünü ele geçirerek yerel topluluğu yönetmek arzusundadır. Ayrıca yerel düzeydeki kaynakların kullanımı, bu kaynakların yeniden üretimi ve dağıtımında karar verici konumunda olmak ve eğer karar verici konumda ise bu konumda kalmaya devam etmek isteyen bu aktörler, yerel sermaye grupları, yerel siyaset ve yerel yönetim birimlerinde aktif olma eğilimleri görülmeye başlamıştır. Bu bağlamda çalışmamızda, yerel siyasetin, yerel sermaye ile ilişkisi, bu ilişkinin demokrasinin gelişmesinde etkili olup olmadığı, sermaye gruplarının yerel karar alma mekanizmalarına bir etkisinin olup olmadığı, bir etkisi var ise etkilerinin ne olduğu, yerel yönetimlerin, sermaye gruplarından bir beklentisinin olup olmadığı, yerel siyaset ve yerel yönetim organlarının merkezi yönetimden bağımsız olup olmadığı, sermaye gruplarının yerel yönetimlerdeki aktif olup olmama eğilimlerinin saptanması hedeflenmektedir. Bu amaçla, yerel siyasetle yerel sermaye arasındaki ilişkinin demokratikleşme bağlamında gözlemleneceği Mersin ili çalışma alanı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the rapid increase of urbanization has made local governments and cities, as one of the attraction centers of political power and power sharing. In this context, the areas covered by local politics are enlarged and the members of the capital group want to take over the power of the ruling community and manage the local community depending on social and economic developments. In addition, these actors who want to be the decision makers in the use, reproduction and distribution of local resources, tend to be active in local capital groups, local politics and local government units. In this context, we have examined the relationship between local politics and local capital, and whether this relationship has influenced the development of democracy. We investigated whether the capital groups had any influence on the local decision making mechanisms and, if so, what these effects were. Besides, we aim to determine whether local governments have an expectation of capital groups, whether the local political and local government bodies are independent of the central government and whether the capital groups are active in local governments. For this purpose, Mersin province, where the relationship between local politics and local capital is observed in the context of democratization, has been determined as a study area.