Tanah'ın Neviim ve Ketuvim bölümü kitaplarının kanonizasyonu
Canonization of the Nevi'im and the Ketuvim of the Tanakh
- Tez No: 629277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tanakh, Nevi'im, Ketuvim, Revelation, Prophecy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yahudi kutsal kitabı Tanah'ın Neviim ve Ketuvim bölümlerinin ele alındığı bu tezde, Neviim ve Ketuvim bölümlerini oluşturan kitapların kanonizasyonu, kanonizasyona etki eden faktörler ve müstakil olarak kitaplar incelenmektedir. Çalışmamız giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın metodu, çalışma boyunca kullanılan temel kaynaklara değinilmiş ardından Yahudi düşüncesindeki vahiy ve peygamberlik algısı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Tanah bütün olarak ele alınmış ve Yahudi düşüncesindeki genel kanon algısı incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca, Tanah'ın üçlü yapısı, içerdiği kitapların sayısı ve sınıflandırılması ele alınmıştır. İkinci bölümde Tanah'ın ikinci bölümü olan Neviim kısmı ele alınarak bu bölümdeki kitapların kanonizasyonu belli kriterler çerçevesinde incelenmiştir. Ardından bölümde yer alan kitaplar tek tek ele alınarak kitapların yazarları, tarihleri ve içerikleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Tanah'ın son bölümü olan Ketuvim konu edinilmiştir. Daniel Kitabı, Yavne Konsili gibi bölümün kanonizasyonu sürecinde ortaya çıkan çeşitli argümanlar incelenmiştir. Son olarak bölümü oluşturan kitaplar tek tek ele alınmış ve kitapların içeriği, yazarı gibi konularda bilgi verilmiştir. Sonuç bölümünde Neviim ve Ketuvim bölümlerinin kanonizasyonu üzerine yapılan iddiaların genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Anahtar Kelimler: Tanah, Neviim, Ketuvim, Vahiy, Peygamberlik
Özet (Çeviri)
This study describes the canonization of the Nevi'im and Ketuvim of the Tanakh. It examines books that compose the Nevi'im and Ketuvim section, the factors that affecting the process. The study consists of introduction and three chapters. In the introduction, the method and basic sources that have been referred throughout the study are mentioned and then information about the revelation and prophetic perception in Jewish thought is described. The first chapter mainly examines the canon perception of Jewish understanding. In this context, the Tanakh is considered as a whole. Also in this section, the tripartite structure of the Tanakh, the number and classification of the books it contains are discussed. In the second chapter, the Nevi'im section is discussed and the canonization of the books in this section is examined within the framework of certain criteria. Then, the books in the section are discussed one by one and information about the authors, dates and contents of the books is given. In the third chapter, Ketuvim, the last chapter of Tanakh, is studied. Various arguments arising during the process of canonization of this section such as the case of the Book of Daniel and the Council of Jamnia are examined. Finally, the books that compose the chapter were handled individually and information was given on topics such as the content and author of the books. In the conclusion, a general evaluation of the claims on the canonization of the Neviim and Ketuvim sections are made.