Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sürecinde kariyer uzmanlık sisteminin dönüşümü
- Tez No: 629286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK ÖZKAL SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: kariyer sistemi, kariyer uzmanlık sistemi, esnekleşme, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, career-based system, career based system expert, new presidential system
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Günümüz kamu personel sistemlerini“kariyer sistemi”ve“kadro sistemi”olarak ayıran görüşün aksine bu çalışma, tüm kamu personel sistemlerinin kariyer sisteminden türediği fikrinden hareketle, Türkiye'de uygulanan kariyer uzmanlık sisteminin dönüşümünü siyasal ve yönetsel değişimlere bağlı olarak incelemektedir. 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren Dünya'da, 1980'lerden itibaren de Türkiye'de gözlemlenen yeni kamu işletmeciliği yaklaşımının bir sonucu olarak söz konusu dönem ve sonrasında ortaya çıkan siyasal ve yönetsel değişimlerin kamu yönetimine etkisi, 2018 yılında yaşanan hükümet sistemi değişikliğiyle zirve noktasına ulaşmıştır. Türkiye'de siyasal ve yönetsel değişikliğin son örneğini teşkil eden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş kapsamında, kamu yönetimi disiplininin bir alt dalı olarak kamu personel sisteminde de köklü değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler doğrultusunda yapılan düzenlemelerin kariyer uzmanlık sisteminde yol açtığı son kırılmayla kariyer uzmanlık sistemi gerileme dönemine girmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında politika belirleme, strateji geliştirme, plan ve programlar hazırlama gibi işlevleri yerine getirmek amacıyla merkez teşkilatlarında görev almaları planlanmış kariyer uzmanların, yeni yönetim sistemine geçişle birlikte yapılan hukuki düzenlemeler sonrasında bu işlevlerinden uzaklaştırılarak“nitelikli memur”gibi kullanıldıkları ve“uzmanlık”vasfının gereklerinin bir kenara atıldığı gözlemlenmektedir. Bu çalışmayla, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin temel ilkeleri doğrultusunda kamu personel sisteminde yapılan yeniden yapılandırma çalışmalarının kariyer uzmanlık sistemine yansımalarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Unlike the view which handles the public personnel systems of our age separately as“a career-based system”and“a post-based system”, this study approaches the transformation of the expertise system in such a way that is applied in Turkey within the scope of changes in politics and administration, holding the point of view that all public personnel systems are derived from career-based systems. As a result of the novel approach of public management which has been prevailing throughout the world since the last quarter of the 20th century and in Turkey since the 1980s, the effect of the political and administrative changes appearing in the period in question and afterwards, on public administration has reached a climax with the change in the presidential system, which took place in 2018. The last example of political and administrative changes in our country is the adoption of the presidential system and within the scope of that transition there have been quite radical changes in the public personnel system, which is regarded as a sub-branch of public administration discipline. A number of regulations have been made in parallel with all these novelties in the system. Together with the last strike this situation has brought about, the career-based expert system has entered a period of degradation. It is rather observable that the career experts who were recruited to work in the central administration to carry out duties such as determining policies, developing strategies, preparing plans and programs are currently employed as“qualified civil servants”diverging from their original duties as a result of the legal arrangements that took place with the adoption of the new presidential system, making way for the neglect of the requirements as far as the qualifications of an“expert”are concerned. The main purpose of this study is to analyze the implications of the attempts to re-structure the public personnel regime in accordance with the principles of Turkey's new presidential system, for the career-based expert system.