2000 yılı sonrası Türkiye'de yaşanan ekonomik krizlerin sağlık harcamaları üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Examination of the effects on health spendings of economic crisis taken place in Turkey after 2000
  1. Tez No: 629403
  2. Yazar: FATMA BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN ERTÜRK ATABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Harcamaları, Ekonomik Kriz, ġubat 2001 Krizi, 2008 Küresel Krizi, Health Expenditures, Economic Crisis, February 2001 Crisis, 2008 Global Crisis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2000 yılı sonrası Türkiye'de yaşanmış olan ekonomik krizlerin sağlık harcamaları üzerindeki etkilerinin var olup olmadığı, var olması durumunda ne yönde etki oluşturduğunu tespit etmektir. Çalışmada Şubat 2001 ve 2008 küresel ekonomik krizleri incelenmiştir. Bu ekonomik krizlerin sağlık harcamaları üzerindeki etkisini tespit etmek için ekonomik krizlerin temel göstergelerinden olan işsizlik, enflasyon, kişi başına düşen GSYH, kamu harcamaları/GSYH ve dış borç/GSYH oranlarından yararlanılmıştır. Çalışmada, Şubat 2001 krizi ve 2008 küresel krizinin ekonomik göstergeler üzerindeki etkisi yıllık veriler ile tespit edilmiştir. Çalışma dönemi, verilerin ulaşılabilirliği dikkate alınarak 1999-2017 arası dönemle sınırlandırılmıştır. Çalışma sonucunda, söz konusu bu krizlerin sağlık harcamaları üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığı, ancak ekonomik kriz döneminde enflasyon, işsizlik, kamu harcamaları/GSYH ve dış borç/GSYH oranlarının artması ve kişi başına düşen GSYH oranının azalması nedeniyle sağlık harcamalarının dolaylı olarak olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is whether there is the impact on health spending of the economic crises that took place in Turkey after 2000, to determine in what direction affect it has in case it exists. In the study, economic crises of February 2001 and 2008 global have been examined. To determine the impact of these economic crises on health expenditures were used unemployment, inflation, per capita GDP, public spending/GDP and external debt/GDP ratios which are the main indicators of economic crises. In the study, the impact of the February 2001 crisis and the 2008 global crisis on economic indicators have been determined by annual data. The working period has been limited to the period between 1999 and 2017 by taking into account the availability of the data. As a result of the study, that these crises did not have a direct effect on health expenditures, But it was determined that health spending negatively affected due to the increase in inflation, unemployment, public expenditures/GDP and external debt/GDP rates and the decrease in GDP per capita in during the economic crisis.