Terörizm niteliğindeki faaliyetler karşısında meşru müdafaa hakkı ve Türkiye'nin bu kapsamda Suriye'de icra ettiği harekâtlar
Self-defence against terorist activities and military operations of Turkey in Syria
  1. Tez No: 629404
  2. Yazar: İBRAHİM TUNA GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERTAÇ HAMİ BAŞEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Meşru Müdafaa Hakkı, Uluslararası Hukuk, Kuvvet Kullanma, Terror, Terrorism, Right of Self-defence, Internetional Law, Using Force
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Soğuk Savaş Dönemi'nin oluşturduğu nükleer güç dengesinin devletleri birbirlerine karşı kuvvet kullanmaktan kaçınmaya itmesi, terörizmin giderek yayılmasına ve uluslararası bir boyuta dönüşmesine neden olmuştur. Devletler doğrudan ya da dolaylı olarak terörist grupları desteklemeye başlamış ve bu durum terör saldırılarına maruz kalan devletin ne şekilde karşılık vereceğinin tartışılması sonucunu doğurmuştur. Bu kapsamda; Türkiye'nin meşru müdafaa hakkına dayanarak Suriye'de gerçekleştirdiği harekâtlar da bu konuya örnek niteliğindedir. Türkiye maruz kaldığı terör olayları sonucunda meşru müdafaa hakkını kullanmıştır. Aşağıdaki çalışmada Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği harekâtların uluslararası hukuka uygunluğu, hukuksal argümanlar üzerinden incelenerek bir değerlendirme yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The nuclear power balance created by the Cold War Era pushed states to avoid using force against each other and caused terrorism to spread and become an international dimension. States started to support terrorist groups directly or indirectly, which resulted in the discussion of how states exposed to terrorist attacks would respond. Turkey's military operations carried out in Syria are examples for self-defense. As a result of terrorist activities were suffered, Turkey has used its right of self-defense. An assessment will be carried out by examining the legal arguments about the international legality of the operations that acted by Turkey in Syria.