Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde tasavvuf
Sufism in the stories of Mustafa Kutlu
- Tez No: 629408
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NÜKHET ŞEHNAZ ALİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Türk hikâyesi, Mustafa Kutlu, Tasavvuf, Türk hikâyesi, Mustafa Kutlu
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tasavvuf konusunu Türk hikâyesinde kendine has, modern mazmunlarla ele alan Mustafa Kutlu, Türk hikâyeciliğinde özgün bir yere sahiptir. Hikâyelerini yazarken gelenekten beslenmiş olmasına rağmen kendi çağının dinamiklerini de yakalamıştır. Gerek anlatım tekniği gerekse üslûbu ile modern Türk hikâyesinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bulunduğu dönemin meselelerine bigâne kalmamış ve bu meseleleri ele alırken de tasavvuf dilini kullanmıştır. Tezimizde, tasavvuf kavramlarının ve tasavvufi dilin Kutlu'nun hikâyelerinde nasıl tezahür ettiğini ortaya koymaya çalıştık. Kutlu, kimi hikâyelerinde tasavvuf meselesini modern mazmunlarla okuyucusuyla buluştururken kimi hikâyelerinde küçük temaslarla ve tasavvuf dilini kullanarak bunu yapmıştır. Yoksulluk İçimizde, Bu Böyledir, Sır, Hesap Günü ve Nur hikâyesi, tasavvuf konusunun en yoğun olarak ele alındığı hikâyelerdir. Hikâyelerde en fazla karşılaştığımız kavramlar ise; arayış, dünyanın geçiciliği, sır, şükür ve tövbe kavramları olmuştur.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kutlu, who tackles the subject of Sufism in his Turkish story with his own modern masons, has a unique place in Turkish storytelling. Although he was fed by tradition while writing his stories, he also captured the dynamics of his age. It has a privileged place in modern Turkish story with its narrative technique and style. He did not observe the problems of the time he was in, and while dealing with these issues, he explained his problem by using Sufi language. In our thesis, we tried to reveal how Sufi concepts and Sufi language are manifested in Kutlu's stories. While in some of his stories, Kutlu brought the issue of Sufism to his reader with modern mazmuns, while in some of his stories he did so with small contacts and using Sufi language. The Poverty Is Within Us, This Is It, The Secret, Account Day and Nur story are the stories where the subject of Sufism is dealt with most intensely. The concepts we encounter most in the stories are; The search has been about the temporality of the world, secret, thankfulness and repentance.