Mustafa Kutlu'nun hikayelerinin incelenmesi
  1. Tez No: 190120
  2. Yazar: ERHAN GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT KURUKAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, toplum, çatışma, ileti, Human Being, Society, Conflict, Message
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
IIÖZETMustafa Kutlu, yazdığı eserlerle hikayeciliğimizde gerek biçimselgerek düşünsel bakımlardan çığır açmış bir hikayecimizdir. Onun hikaye-lerinde bütün saflığıyla, temizliği ile insanı bulabiliriz. Bunun yanında busaflığın ve temizliğin nasıl olup da bozulduğunu, kirlendiğini görebiliriz.Çerçeve hikaye tekniğini kullanan nehir hikaye dizileri yazan kıssa -dan hisse anlayışına sahip yazarın düşünce dünyası Nurettin Topçu hocadanmülhemdir. Topçu hocanın Anadolu romantizmi, modernizmi reddiye,göçkarşıtlığı, siyaset- ticaret yozlaşmışlığına karşı duruş, doğa sevgisi, köygerçekliği gibi iktisadi, felsefi görüşlerinin hikayelerini yazar. Bunları yazarkenekonomik gücün, siyasi otoritenin dayatması sonucu oluşan sosyal ve toplumsaldeğişime karşıdır. Bu değişim insanların dış görünüşlerinden başlayarak içdünyalarının değişimine kadar varır. Bu iç değişim Türk ve Müslüman olantoplum yapımızın bozulması sonucunu doğurur. Bu değişim toplumumuzuayakta tutan dinamiklerin yok olması demektir. Bizi birbirimize bağlayanmanevi duyguların yok olması birbirimize karşı yabancılaşmamızdır.Hikayelerinde yukarıda değindiğimiz konuları çatışma şeklindeokuyucuya ironik bir şekilde anlatan yazarın okuyucuya iletmek istediği biriletisi vardır. Bu iletiyi hikayelerinde gerek doğrudan bilgilendirmeyle verir,gerekse okuyucunun dikkat kesilip iletiyi bulmasını ister. Harbû söylemleriylehikayeciliğimizde kendine has bir tasavvufi dil oluşturmaya çalışır.Gerek biçimsel gerek düşünsel anlamda kendine özgü yer edinenyazar kendine has dil ve üslûbuyla Türk hikayeciliğinde özgünlüğe ulaşır.
Özet (Çeviri)
IIISUMMARYMustafa Kutlu is a story writer who has started a new period in ourstory writing with his works, both in intellectual and formal ways. The humanbeing can be seen with all its purity in his stories. Also, how this purity defiledcan be seen.The intellectual world of the writer, who used frame story techniquewhile writing river story series and who had an understandig of drawing lessonsfrom the events, was influenced by Nurettin Topçu. Topçu writes his storiesabout the Anatolian romanticism, modernism and the opposition to themigration and the degeneration of trade and policy. He is against the socialchange brought about by the pressure of the economic power and the politicalauthority. This change begins with the physical appearence of the human beingsand ends with the change of their inner world, which leads to the degenerationof our Turkish and Muslim social form. This change means the destruction ofour basic social dynamics. In conclusion, the destruction of the spiritual feelingsbinding is the same as alienation.The writer who expresses the subject mentioned above in an ironicway and by conflicts wants to give the reader a message. He either gives themessage directly or wants the reader to find it. He tries to form his own mysticlanguage by his open expressions in our story writing.The writer who has a unıque place of his own both intellectually andformally reaches originality in Turkish story writing due to his own style andlanguage.