Havayolu firmalarının sosyal medyadaki pazarlama faaliyetlerinin marka imajına, marka farkındalığına ve marka sadakatine etkisi: Instagram örneği
The effect of airline companies' marketing activities in social media on brand image, brand awareness and brand loyalty: Instagram case
  1. Tez No: 629472
  2. Yazar: FURKAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN TOLON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlaması, Instagram, Marka Farkındalığı, Marka İmajı, Marka Sadakati
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Geçmişten günümüze pazarlama faaliyetleri sürekli bir değişim içindedir. Zamanın koşullarına göre şekillenen bu faaliyetler uzun yıllar boyunca geleneksel pazarlama yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Ancak son yıllarda bilişim ve bilgi teknolojilerinin gelişimi oldukça hız kazanmıştır. Bu gelişim her alanda olduğu gibi pazarlama alanında da kendini göstermiş ve zaman içerisinde pazarlama faaliyetleri de ortaya çıkan yeniliklere ve gelişime kayıtsız kalamamıştır. Yaşanan bu gelişmeler bilgisayar ve akıllı telefonlar aracılığıyla internet ve web araçlarının insanlar tarafından daha fazla kullanılmasına zemin hazırlamıştır. İnternet ve web araçları beraberinde hayatımıza birçok kavramı sokmuş olup, bunlardan en yaygın olarak kullanılanlardan birisi de sosyal medya kavramı olmuştur. Sosyal medyanın bu denli yoğun kullanılması zamanla pazarlama alanındaki faaliyetleri de etkilemiştir. Bunun sonucunda pazarlama faaliyetleri geleneksel pazarlamanın aksine insanların oldukça fazla zaman geçirdikleri sosyal medya platformlarında şekillenmeye başlamıştır. Bu çalışmada pazarlama faaliyetlerinde ortaya çıkan dijitalleşmenin etkisiyle süreçlerini yeniden yapılandırmaya giden havayolu işletmelerinin sosyal medyadaki faaliyetlerinin sosyal medya kullanıcıları üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Araştırmada kullanılan anket havayolu firmalarının Instagram sayfalarını takip eden ve bu firmaların Instagram'da yaptıkları paylaşımlar hakkında bilgi sahibi olan Instagram kullanıcıları tarafından cevaplandırılmıştır. 414 kişinin verdiği cevaplar ışığında elde edilen veriler SPSS 25, AMOS 23 ve Microsoft Excel programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda havayolu firmalarının Instagram'daki pazarlama faaliyetlerinin kullanıcıların marka farkındalığına, marka imajına ve marka sadakatine etkisi ve bu etki ile ortaya çıkan ilişkiler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
From past to present, marketing activities are in constant change. These activities, which were shaped according to the conditions of the time, were carried out for many years with traditional marketing methods. However, the development of information and information technologies has gained momentum in recent years. This development has shown itself in the field of marketing as in all other fields and marketing activities have not been indifferent to the innovations and developments that have emerged in time. These developments paved the way for people to use the internet and web tools more through computers and smart phones. Internet and web tools have brought many concepts into our lives and one of the most widely used is the concept of social media. This intense use of social media has also influenced the activities in the field of marketing. As a result, unlike traditional marketing, marketing activities have started to take shape in social media platforms where people spend a lot of time. In this study, it is aimed to reveal the effects of the activities of airline companies which are going to restructure their processes with the effect of digitalization in marketing activities on social media to social media users. The questionnaire used in the research was answered by Instagram users who follow the Instagram pages of the airline companies and who have information about their shares on Instagram. The data obtained from 414 respondents were analyzed by SPSS 25, AMOS 23 and Microsoft Excel. As a result of the analyzes, the effect of the marketing activities of the airline companies on the brand awareness, brand image and brand loyalty of the users and the relations with this effect were revealed. Key Words : Digital Marketing, Social Media Marketing, Instagram, Brand Awareness, Brand Image, Brand Loyalty