Highly educated people's approaches to news on new media
Yüksek eğitimli insanların yeni medyadaki haberlere yaklaşımları
  1. Tez No: 629489
  2. Yazar: DİLARA ELDAŞ BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM YANARDAĞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Medya Okuryazarlığı, Yeni Medya, İnternet haberleri, İnternet Reklamları, Doğal Reklam, Haber Doğrulama, Tık Tuzağı, Manipülasyon, Sahte Haber, Görsel Okuryazarlık, Digital Media Literacy, New Media, Internet news, Internet Advertorial, Native Advertising, Fact-Checking, Click-Bait, Manipulation, Fake News, Visual Literacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez, sorumluluk almaya ve sorgulamaya gönüllü iyi eğitimli kişilerin özellikle haber sitelerinde yayınlanan içeriklere karşı yaklaşımlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, yüksek eğitimli 25 kişiye 11 soru modeli yöneltilmiştir. Bulgulara göre, başlangıç seviyesindekilerin ve bazı ilerlemeye başlama seviyesindekilerin durumları bir cümleyle özetlenebilir:“Sorgularlarken ilk gördüklerinden fazla etkinleniyorlar.”Medya okuryazarlığı ile ilgilenen bu kişiler en çok haber siteleri, internet blogları ve forumları, ve TV haber programları arasında geziniyor olabilir. Ancak yine de sıra bilgiyi değerlendirmeye gelince; ilk bakışta gördüklerine dayanarak, okuyup sorgulama yetenekleri ile bakıp hızlı karar verme tarafları kolayca yer değiştirebiliyor. Bu bulgu, eğitimli insanlar arasında görsel-şekil değerlerinin, yaygın inancın aksine, hala kelimelerden daha önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal approaches of well-educated people who are willing to take responsibility and interrogate, especially to the contents published in news websites. In this context, 11 questions modal were asked to 25 highly educated people. According to the findings, positions of beginners and some emerged levels can be summed up in one sentence:“They are over-impressed by what it is seen first while interrogating.”Those media literacy concerned people may be most able to flit between news websites, Internet blogs and forums, and TV news programs. But still when it comes to evaluating information, they can easily substitute their reading and questioning the ability to their looking and easy-deciding part according to what they see at first glance. It shows that the visual-shape values still moreover important than words among educated people contrary to popular belief.