Behçet Çelik'in roman ve hikâyeleri üzerine bir inceleme
A study on the novels and stories of Behçet Çelik
  1. Tez No: 629517
  2. Yazar: NİHAL UYSAL ZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Çelik, roman, hikâye, inceleme, Behçet Çelik, Novel, Story, Examination
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Bu çalışmada 1987'den itibaren edebiyat dünyasının içinde yer alan Behçet Çelik'in hayatı ve sanat anlayışı ile ilgili bilgi verilip tüm hikâye ve romanları yapı ve tema olarak incelenmiştir.“Behçet Çelik'in Roman ve Hikâyeleri Üzerine Bir İnceleme”başlıklı çalışma üç ana bölümden oluşur. Giriş bölümünde Türk edebiyatında roman ve öykünün tarihsel gelişimi ile ilgili bilgi verilmiştir. Birinci bölümde yazarın hayatı ve sanat anlayışı ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise yazarın tüm romanları yapısal ve tematik olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde de yazarın hikâye türündeki kitapları aynı yöntemle incelenmiştir. Tezin sonuç bölümündeyse çalışmamız neticesinde ulaştığımız sonuçlar dikkatlere sunulmuştur. Kendine özgü üslubu ve eserlerinde bireyin iç dünyasını ele alan Behçet Çelik, son dönem Türk edebiyatının önemli yazarlarındandır.
Özet (Çeviri)
This study gives detailed information about the life and understanding of Behçet Çelik, who has been in the literary world since 1987 and examines his art style, stories and novels in terms of structure and theme. The study titled“A Study on the Novels and Stories of Behçet Çelik”consists of three main sections. The introduction part gives information about the historical development of novels and stories in Turkish literature. In the first part, the life and art understanding of the author is emphasised. In the second part, all the novels of the author are examined structurally. Furthermore, in the third chapter, the storybooks of the author are discussed. In conclusion, the results obtained from the study are presented to the attention. Behçet Çelik, who deals with the inner world of the individuals in his unique style and works, is one of the essential writers of recent Turkish literature.