Yenilenebilir enerjinin sürdürülebilirlik üzerindeki rolü
Investigation of role of renewable energy on sustainability
  1. Tez No: 629529
  2. Yazar: MERT ÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Ekonomi, Sürdürülebilir, Türkiye, Dışa Bağımlılık, Energy, Economy, Sustainable, Turkey, Foreign Dependency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
1970'li yıllarda yaşanan petrol krizlerinden sonra enerjide arz güvenliği sorunu ortaya çıkmış, yeni enerji kaynağı arayışları hızlanmıştır. Sonrasında çevre kirliliği konusunda giderek artan bir duyarlılığın başlamasıyla yenilenebilir enerji kaynakları enerji tablosundaki yerini almaya başlamıştır. Bölgesel ve yerel çevre kirliliğin yanında, atmosfere verilen karbon bileşenlerinin sera etkisi yaratarak yeryüzü ikliminde değişmelere neden olması ve asit yağmurları gibi küresel çevre sorunlarında fosil kökenli enerji kaynaklarının kullanımının oynadığı rolün anlaşılması sonucunda temiz enerji kaynakları olan yenilenebilir enerji kaynakları giderek daha fazla destek görmeye başlamıştır. Toplumlar için, çevre gibi yaşamsal olan öğelerden bir diğeri olan enerjinin, uygarlığın gelişim süreci içinde belirleyici bir etkisi olduğu söylenebilir. Ekonomik büyüme ve toplumsal refahın temel girdilerinden birisi ve hatta en başta gelenin enerji olduğu savı, küresel düzeyde de kabul görmektedir. Enerji üretiminin hangi kaynaktan yapılırsa yapılsın ve hangi yöntem izlenirse izlensin çevreye bir etkisi olmaktadır. Enerjinin geri dönülmez çevresel tahribata yol açmadan, ekolojik dengeyi bozmadan ve kuşaklararası adalet anlayışına uygun bir biçimde kullanımı hedeflerini içeren“sürdürülebilir enerji”kavramını uluslararası toplumun benimsediği ortak bir politika ilkesi olarak nitelendirmek mümkündür. Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olan ülkemiz için yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma yaşamsal önemdedir. Bununla birlikte, ülkemizde oldukça önemli potansiyele sahip olan hidrolik, güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle enerjisinden sadece hidrolik enerji önemli bir kullanıma sahiptir. Başta rüzgar enerjisi olmak üzere diğer yenilenebilir enerji kaynakları ise son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ön plana çıkarılmaya başlanmıştır. Diğer taraftan, enerji ve çevre uyumu hedefi ile sürdürülebilir enerji geleceğine yönelmiş olan Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye olmayı hedeflemiş bir ülke olarak bu alanda da Avrupa standartlarını yakalayabilmelidir. Tezin birinci bölümünde genel bir giriş yapılmış olup ikinci bölümünde ise Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynaklarından, enerji sektöründen, enerjinin ekonomiye katkısından ve enerjinin geleceğinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir ekonomi ve yenilebilir enerji ile sürdürülebilirlik arasında ki ilişkiden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise araştırmanın amacı , araştırmanın yöntemi , hipotezlerden ve yapılan derinlemesine mülakatlar mevcuttur. Son bölüm yani beşinci bölümde ise sonuç ve yapılan önerilerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the oil crises in the 1970s, the problem of supply security in energy emerged and the search for new energy sources accelerated. Subsequently, with the increasing sensitivity to environmental pollution, renewable energy sources started to take their place in the energy table. As a result of the understanding of the role of fossil energy sources in global environmental problems such as acid rain and renewable energy sources, renewable energy sources are getting more and more support as a result of the greenhouse effect caused by carbon components given to the atmosphere as well as regional and local pollution. For societies, energy, another vital element such as the environment, can be said to have a decisive impact on the development process of civilization. The claim that energy is one of the main inputs of economic growth and social welfare, and even the foremost, is accepted globally. Regardless of the source of energy production and the method followed, it has an impact on the environment. The concept of nit sustainable energy içeren, which aims to use energy without causing irreversible environmental destruction, without disturbing the ecological balance and in accordance with intergenerational justice, is a common policy principle adopted by the international community. Utilizing renewable energy sources is vital for our country, which is largely dependent on foreign sources in energy. However, only hydraulic energy from hydraulic, solar, wind, geothermal and biomass energy, which has a significant potential in our country, has an important use. Other renewable energy sources, especially wind energy, have been brought to the forefront in our country as in the whole world in recent years. On the other hand, energy and environmental harmony with the goal of which is directed to a sustainable energy future, Turkey should be able to capture the European standards in this area as a country that aspires to be a member of the European Union. In the first part of the thesis, the general introduction is made. In the second part of the thesis are mentioned about renewable energy sources and sectors in Turkey, the contribution of the energy to the economies and the future of the energy. The third part of the thesis are talked about sustainability, sustainable development, sustainable economy and the relationship between renewable energy and sustainability. In the fourth chapter, there is the purpose of the research, the method of the research, hypotheses and in-depth interviews. The last part of the thesis consist of conclusions and recommendations.