Genç yetişkinlerde nikotin bağımlılığının kaygı, impulsivite ve aleksitimiyle ilişkisi
The relationship of nicotine addiction between anxiety, impulsivity and alexithymia in young adults
  1. Tez No: 629550
  2. Yazar: DİDEM KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nikotin bağımlılığı, dürtüsellik, kaygı, aleksitimi, sigara kullanımı, Nicotine dependence, impulsivity, anxiety, aleksitimia, smokers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bağımlılık, kişilerin kullanmakta oldukları maddeyi, birçok kez bırakma isteğine rağmen, bırakmada zorluk yaşaması, kullanım gerçekleşmediğinde ise yoksunluk semptomlarının görülmesi şeklinde bilinmektedir. Dürtüsel bireylerin; karşılaştıkları içsel ya da dışsal stresörlerin kendilerinde oluşturdukları duyguları, yadsıma ve bu olumsuz duyguyla yüzleşme yerine nikotin ürünlerini tercih etmektedirler. Bu çalışmanın amacı, 20-40 yaş arasındaki genç yetişkin bireylerde nikotin bağımlılığının kaygı, dürtüsellik ve aleksitimi ile ilişkisini araştırmaktır. Nikotin bağımlılığının; kaygı, dürtüsellik ve aleksitimi üzerindeki etkisini inceleyebilmek amacıyla sigara içen ve sigara içmeyen iki grup üzerinde ölçek çalışmaları yapılmıştır. Araştırmaya 20-40 yaş arasında 75 sigara kullanan ve 75 hayatında hiç sigara içmemiş mental kısıtlılığı ve psikiyatrik hastalığı olmayan katılımcı yer almıştır. Çalışmada, Fagerström Nikotin Bağımlılık Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Toronto Aleksitimi ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği'nden oluşan ölçek bataryası online olarak ulaşılan katılımcılara uygulanmıştır. Çalışmanın sonucu olarak, kullanılan örneklem verilerinde yapılan analizlerde; erkeklerin, 20-30 yaşındaki bireylerin ve bekarların sigara bağımlılıkları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Nikotin bağımlılığı ile Dürtüsellik arasında anlamlı derecede düşük düzey korelasyon bulunmuş olup dürtüselliğin tüm alt boyuları ile nikotin bağımlılığı anlamlı olarak ilişkisellik içindedir.
Özet (Çeviri)
Addiction is commonly known phenomenın as people trying to quit which substance used time after time even he/she can't achieved. Dependents spend their daily time to find, overcome and try to achive substance. Most of time dependents trys to drop substance use because of their difficulties. Impulsive people come across the internal or external stressors they use face nicotine addiction to cover their feelings, denial and negative emotions. The aim of this study is investigate the relation between nicotine dependence, anxiety, impulsivity and alexithymia in young adults who are aged 20-40 years. Nicotine addiction; in order to examine the effect on anxiety, impulsivity and alexithymia, scale studies were performed on two groups of smokers and non-smokers. The study was comprised 75 smokers and 75 non smokers between the ages of 20-40. None of participants had any mental disabilities psychiatric diseases. In this study, Fagerström Nicotine Dependency Scale, Beck Anxiety Scale, Toronto Aleksitimia Scale and Barratt Impulsivity Scale were used. As a result of the study, in the analysis of the sample data used; smoking dependencies of males, 20-30 years old and single were significantly higher. A significant low level correlation was also found between impulsivity and nicotine dependence.