Bilişim sektöründe proje yönetiminde sürdürülebilirlik için gerekli faktörler
Required factors for sustainability in project management in IT sector
- Tez No: 629551
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK TUNÇ BOZBURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Proje Yönetimi, Bilişim, Bilgi Teknolojileri, Sustainability, Project Management, Informatics, Information Technologies
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada bilgi teknolojilerinde proje yönetiminde sürdürülebilirliğe etki eden faktörlerden enerjide sürdürülebilirlik, iş gücü uygulamalarının sürdürülebilirliği ve etik davranış ilkelerinin uygulanmasının sürdürülebilirliği arasında ilişkiler olup olmadığı araştırılmıştır. Daha önce proje yönetiminde sürdürülebilirlik için bir checklist oluşturularak bu listede çeşitli faktörler / boyutlar belirtilerek bu boyutların arasında bir ahenk olması gerektiği yorumlanmış fakat somut bir araştırma ortaya konmamıştır. Bunun yanında araştırma bilgi teknolojileri sektöründe yapılmıştır. Her iki özellik açısından özgün bir çalışma ortaya konmuştur. Bir başka özgün yanı ise Türkiye' de daha önce aynı konuda, yapılan başka bir çalışmaya rastlanılmamasıdır. Araştırma kapsamında veri toplamak için kartopu örnekleme yönteminden yararlanılarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde, bilgi teknolojileri sektöründe proje yöneticisi konumundaki 121 beyaz yakalı çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programında nicel analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, enerjide sürdürülebilirlik değişkeni, işgücü uygulamalarındaki sürdürülebilirlik ve etik davranış ilkelerindeki sürdürülebilirlik faktörlerinin birbirleri ile pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi bulunduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanında demografik özelliklere göre farklı gruplar arasında her üç boyut için de bir farklılaşma olup olmadığı çeşitli analizler yapılarak incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmanın kısıtları, gelecek araştırmacılar ve uygulayıcılar için çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between sustainability in energy, sustainability of labour practices and the sustainability of the applying of ethical behavior principles are investigated. Previously, a checklist was created for sustainability in project management, and various factors / dimensions were stated in this list and it was interpreted that there should be harmony between these dimensions but there is no research about that. In addition, the research has been made in the information technology sector. An original study has been put forward in terms of both features. Another unique aspect is that there is no study in Turkey about that. In the scope of the research, questionnaire technique was used by using snowball sampling method to collect data. The sample of the study consists of 121 employees who are project managers in the information technology sector in Istanbul. The data obtained from the study were analyzed by using quantitative analysis methods in SPSS program. According to the findings of the research, it was concluded that the sustainability variables in energy, sustainability in labor practices and sustainability factors in ethical behavior have a statistically significant relationship with each other. In addition, it has been tried to examine whether there is a differentiation between different groups according to demographic characteristics for all three dimensions by various analyzes. As a result of the research, the limitations of the research, various suggestions for future researchers and practitioners were presented.