Aile şirketlerinde kurumsallaşma ve iç denetim sisteminin rolü
Institutional governance in family corporation and the effect of internal audit system
- Tez No: 629570
- Danışmanlar: DR. ABDÜLKADİR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile Şirketi, Kurumsal Yönetim, Kurumsallaşma, Kurumsal Yönetim İlkeleri, İç Denetim, Family Corporation, Corporate Governance, Institutionalization, Corporate Governance Principles, Internal Audits
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bursa İlinde faaliyet gösteren farklı ölçekteki beş aile şirketine, yarı yapılandırılmış mülakat soruları yönlendirilerek, diğer şirketlerden aile şirketlerini ayıran özellikleri, kurumsal yönetim ve iç denetim faaliyetlerinin uygulanıp uygulanmadığını araştırarak aile şirketlerinde kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde iç denetimin sisteminin rolünü değerlendirebilmek için araştırma yapılmıştır. Bu araştırma çerçevesinde, kurumsal yönetim sisteminin aile şirketlerinde uygulanmasının aile ve şirketin kurumsallaşması açısından faydalı olduğu, iç denetim sisteminin ise kurumsal yönetim ilkelerinden hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin uygulanabilirliğine direk katkı sağladığı ancak şirketlerin kurumsal yönetim ve iç denetim sisteminin uygulaması konuda yeterince farkındalığın oluşmadığı gözlemlenmiş ve bu yüzden de faaliyetlerin sınırlı kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Different scales of five family companies in operating in Bursa,semi-structured interview questions are featured that distinguish family companies from the other companies, corporate governance and family by investigating whether internal audit activities are implemented or not, internal audit within the framework of corporate governance principles. In order to evaluate the role of the system, research has been made. Within the framework of this study, family management of the corporate management system of the implementation of the company in terms of institutionalization of the family and the company and the internal audit system is one of the corporate governance principles directly on the applicability of the principles of accountability and transparency. corporate governance and internal audit system implementation is not enough awareness observed and therefore it was indicated that the activities remained limited.