Duygusal zekâ ile iş stresi ilişkisi: Banka çalışanlarında bir araştırma
Relationship between emotional intelligence and business stress: A research in bank employees
  1. Tez No: 629692
  2. Yazar: ECEM TEZGÖÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, İş Stresi, Demografi, Emotional Intelligence, Work Stress, Demography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Duygusal zekâ, 1990'lardan beri yönetimde kullanılan nispeten yeni bir kavramdır. Duygusal zekâ, bireylerin kendilerinin ve başkalarının duygularını organize etmelerini ve yönetmelerini sağlayan bir dizi yetenektir. Bu, kendi duygularımızı anlamayı ve onları kişisel ve ticari yönlerimizde uygun kararlar almak için kullanmayı içerir. Aynı zamanda bir meslek veya mesleğe uygun olan uygun ilişki tipini de belirler. Günümüzde hemen her organizasyonda iş stresi ile karşı karşıya kalınmaktadır. Duygusal zekâ, stres ile ilişkili görünen değişkenler arasındadır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı banka çalışanlarının duygusal zekâ ve iş stresi düzeylerini demografik değişkenler kapsamında ölçmektir. Araştırma Türkiye'de farklı illerde görev yapan 192 banka çalışanı ile nicel veri toplama yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonuçlarında demografik değişkenlerin, duygusal zekâ ve iş stresi üzerinde anlamlı farklılıklar yaratmadığı tespit edilememiştir. Diğer bir deyişle demografik değişkenler banka çalışanlarının duygusal zekâ ve iş stresi seviyelerini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Emotional intelligence is a relatively new concept used in management since the 1990s. Emotional intelligence is a set of abilities that enable individuals to organize and manage their own and others' emotions. This includes understanding our own feelings and using them to make appropriate decisions on our personal and commercial aspects. It also determines the appropriate type of relationship appropriate to a profession or occupation. Today, almost every organization is faced with work stress. Emotional intelligence is one of the variables associated with stress. Therefore, the aim of this study is to measure the emotional intelligence and job stress levels of bank employees within the scope of demographic variables. Research in Turkey are made using 192 bank employees working in different provinces with quantitative data collection method. There were no significant differences in demographic variables, emotional intelligence and work stress. In other words, demographic variables do not affect the emotional intelligence and job stress levels of bank employees.