Yenidoğanlarda standart ve standart olmayan yöntemle yapılan boy ve ayak boyu ölçümlerinin güvenilirliğinin karşılaştırılması
Comparison of the reliability of length and foot length measurements made with the standard and non standard method in newborn
  1. Tez No: 629854
  2. Yazar: AYŞENUR GENGÖRÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KENAN KANBUROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnfantometre, mezura, boy ölçümü, yenidoğan, ayak boyu, Infantometer, tape measure, height measurement, newborn, foot length
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve amaç: Büyüme ve gelişmenin takibi pediatrik muayenenin çok önemli bir basamağıdır. Doğumdan itibaren düzenli olarak ölçülen boy, kilo ve baş çevresi değerleri büyüme eğrilerine işlenerek büyümedeki anormalliklerin erkenden fark edilip buna göre önlemler alınması mümkün olur. Yenidoğan bebeğin doğum salonunda ilk müdahalesi yapıldıktan sonra boy, kilo ve baş çevresi ölçülür, aşı kartına not edilir ve büyüme çizelgelerine işaretlenir. Bebeğin doğum odasında ilk ölçümlerinin dikkatli ve titizlikle yapılması gelişimindeki persentil eğrisindeki ilk referansı belirleyeceği için önemlidir. Modern küvözler bebekleri içindeyken tartabilecek sistemlerle donatılmıştır, boy ölçümü içinse küvöz içerisinde yapılabilecek güvenilir bir yöntem bildiğimiz kadarıyla henüz yoktur. Çalışmamızda yenidoğan bebeklerin takibinde boy ölçümü için standart ölçüm metodu olan infantometre ile daha çok kuvözden çıkartılamayan bebekler için uygulanan mezura ile yapılan ölçümlerin kendi içerisindeki tekrarlanabilirliği-güvenilirliğini ve mezura ile yapılan ölçümlerin infantometreye göre doğruluğunu ölçmek istedik. Ayak boyu ölçümü günlük pratik uygulamada kullanılan bir yöntem değildir. Fakat yapılan birçok çalışmada ayak boyu ve SGA arasında bağlantı bulunmuştur. Biz de çalışmamızda boy ve ayak boyu ölçümünde kişisel yöntem ve metod farklılığının sonuçların güvenilirliğini etkileyip etkilemediğini saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Belirlenen günlerde Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Araştırma hastanesi yenidoğan yoğun bakımda yatan 107 bebeğin boy ve ayak boyu ölçümleri yapıldı. Başlangıçta A-B-C-D kod harfleri kura ile belirlenen 4 farklı araştırmacı ölçümleri yaptı. Araştırmacılar birbirinin kod harfini ve hangi yöntemle ölçüm yaptığını bilmemekteydi, çalışmanın güvenilirliği açısından ölçülen verileri bilgisayara farklı bir kişi sadece kodları kullanarak (A, B, C, D ölçümü) SPSS programına kaydetti. Bebek boylarının ölçümü 2 farklı araştırmacı tarafından mezura ile, bu araştırmacıların ölçümlerinden habersiz olan 2 araştırmacı tarafından ise infantometre ile yapıldı. Bebek ayak boylarının ölçümü ise 2 farklı araştırmacı tarafından mezura ile, bu araştırmacıların ölçümlerinden habersiz olan 2 araştırmacı tarafından kumpas kullanılarak yapıldı. Tüm araştırmacılar ölçümlerini aynı gün içinde farklı zamanlarda yaptılar, araştırmacılar diğer kişilerin kod harfini ve hangi yöntemle ölçüm yaptığı bilgisi verilmedi. İstatistiksel analizlerin yapılacağı sırada da yine A, B, C, D kişilerinin yaptığı ölçümlerin hangi yöntem olduğu istatistikçiye belirtilmeden istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: İnfantometre ile boy ölçümü yapan kişiler arasındaki güvenilirlik katsayısı (interclass korelasyon katsayısı = tekrarlanabilirlik ve güvenilirliği) 0.89, mezura ile boy ölçümü yapan kişiler arasındaki güvenilirlik katsayısı 0.78 saptandı. Kumpas ile ayak boyu ölçümü yapan kişiler arasındaki güvenilirlik katsayısı 0.84, mezura ile ayak boyu ölçümü yapan kişiler arasındaki güvenilirlik katsayısı 0.51 saptandı. Doğum boyu ile ayak boyu arasında, doğum ağırlığı ile doğum boyu ve ayak boyu arasında, gestasyon haftası ile boy ve ayak boyu arasında anlamlı korelasyon olduğunu bulduk. Sonuç: Yenidoğanların boyunu ölçmek için kullanılan infantometre ve mezura ile yapılan boy ölçümlerinde infantometre ile yapılan ölçümlerin daha güvenilir olduğunu saptadık. Mezura ve kumpas ile yapılan ayak boyu ölçümlerinde ise kumpas ile yapılan ölçümlerin daha güvenilir olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Intrudiction: Monitoring growth and development is a very important step of the pediatric examination. By measuring the height, weight and head circumference values measured regularly from birth to growth curves, it is possible to recognize the abnormalities in growth early and take precautions accordingly. After the first intervention of the newborn baby in the delivery room, height, weight and head circumference are measured, recorded on the vaccination card and marked on the growth charts. It is important that the first measurements in the delivery room of the baby are carefully and meticulously, since it will determine the first reference in the percentile curve in its development. Modern incubators are equipped with systems that can weigh while babies are inside, and a reliable method for incision measurement is not yet available as far as we know. In our study, we wanted to measure the repeatability-reliability of the measurements made with the tape measure applied for infants who could not be removed from the incubator with the infantometer, which is the standard measurement method for the measurement of newborn babies, and the accuracy of the measurements made with the tape measure according to the infantometer. Foot length measurement is not a method used in daily practical application. However, many studies have found a link between foot length and SGA. The standard curve of the foot length to weeks has not been established as far as we know. In our study, we aimed to determine whether personal method and method difference in height and foot length measurement affect the reliability of the results. Materials Methods: The height and foot length measurements of 107 babies who were hospitalized in the neonatal intensive care of the Recep Tayyip Erdogan Training and Research Hospital on the specified days were performed. Initially, 4 different researchers made the measurements determined by drawing lots of A-B-C-D code letters. The researchers did not know each other's code letter and the method by which they measured, the vi data measured in terms of the reliability of the study was recorded on the computer by a different person using only codes (A, B, C, D measurement) in the SPSS program. Measurement of infant heights was done with tape measure by 2 different researchers, and infantometry by 2 researchers blindly. Measurement of infant foot lengths was done by tape measure by 2 different researchers and by using calipers by 2 researchers blindly. During the statistical analysis, the method of measurements made by A, B, C, D people was not specified to the statistician, statistical analyzes were done blindly. Results: The reliability coefficient (interclass correlation coefficient) between those who measured the length with the infantometer was 0.89, and the reliability coefficient between the people measuring the tape measure was 0.78. The reliability coefficient between the caliper and the people who measured the foot length was 0.84, and the reliability coefficient between the people measuring the tape measure was 0.51. We found that there was a significant correlation between birth length and foot length, birth weight and birth length and foot length, between gestation week and height and foot length. Result: We detected that the infantometer and tape measure used to measure the height of newborns had higher reliability coefficients in measurements made with infantometer. In foot length measurements with tape measure and caliper, we found that the reliability coefficient of measurements with caliper was higher.