Osmanlı Devleti'nde XV.-XVII. yüzyıllar arası kânunnâmeler bağlamında zinâ suçunun cezası ve fıkhî tahlîli
In the Ottoman Empire (XV-XVII. centuries), the punishment of adultery crime in the context of law book and its analysis in Islamic law
  1. Tez No: 629957
  2. Yazar: ŞERAFETTİN BORAZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTAÇ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Örfî Hukuk, Kânunnâme, Zinâ Suçu, Had Cezaları, Ottoman Empire, Customary Law, lawbook, the crime of adultery, the crime of border
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Osmanlı Devleti şerîatle yönetilen bir devlet olduğu için, İslâm hukukunun devlet yöneticisine tanıdığı bazı tasarruflar bulunmaktadır. Örf-î sultanî dediğimiz örfî hukukun oluşum mecrasının temeli de, şerîatın devlet başkanına tanıdığı bu yetkidir. Osmanlı Devleti padişahları, İslâm hukukunun tanıdığı bu yetki çerçevesinde toplumsal pek çok alanda düzenleme yapmışlardır. Bu düzenlemeleri de nizami bir şekilde kânunnâmeler aracılıyla halka duyurmuşlardır. Osmanlı'nın kuruluşundan yıkılışına kadar pek çok kânunnâme düzenlemesi yapılmıştır ancak biz konumuzu sadece XV.-XVII yy. arasında yayınlanan kânunnâmeleri ele almak üzere daralttık. Osmanlı Devleti, zinâ suçuyla ilgili olacak şekilde gerekli olan maddeleri tanzim etmiştir. Bu bağlamda şartlar oluşmadığı takdirde, zinâ suçunun failine para cezası takdir edilmiştir. İslâm hukukunda zinâ suçunun karşılığında had cezası olarak recm, celde veya sürgün cezaları öngörülürken; Osmanlı Devleti kânunnâmelerinde ta'zir olarak para cezasının takdir edilmesi, bizi böyle bir çalışmayı yapmaya sevketmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the Ottoman Empire is a State governed by religious rules, there are some savings that Islamic law has given to the state manager. The foundation at the formation of the customary law, which we call is the authority that sharia recognizes to the president. He Sultans of the Ottoman Empire, in the framework of this authority recognized by Islamic law, have made arrangements in many areas. They also, announced these arrangements to the public in a regular manner. Many law arrangements were made from the Ottoman Empire's foundation to its collapse but we have narrowed the subject to deal with the laws published only between XV-XVII. Centuries. The Ottoman state also regulated the articles on the crime of adultery. In the absence of conditions in this context, the perpetrator of the crime of adultery is punished with fine. In Islamic law, the punishment of adultery is forbidden as a punishment of stoning, stick or exile; the appreciation of the fine as tazir in the Ottoman state laws prompted us to do such a duty.