Sınıf öğretmenliği bilim dalında 1998-2017 yılları arasında üretilen tezlerin eğilimleri
Tendencies of theses produced between 1998-2017 in primary school teaching
- Tez No: 629956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL OĞUZ NAMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği, Lisansüstü Tez, Araştırma Eğilimleri, İçerik Analizi, Doküman İnceleme, Classroom Teaching, Graduate Thesis, Research Trends, Content Analysis, Document Review
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma, 1998-2017 yılları aralığında sınıf öğretmenliği bilim dalında yapılmış lisansüstü tezlerin demografik özellikleri ve içerikleri bakımından nasıl bir eğilim gösterdiklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada nitel bir araştırma yöntemi olan doküman inceleme kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan dokümanlar belirlenen kriterleri taşımak koşuluyla ulusal tez merkezinden temin edilmiştir. Ulaşılan tezler ulusal tez merkezinde yer alan detaylı tarama bölümünde bilim dalı“sınıf öğretmenliği”, izin durumu“izinli”, yıl olarak da“1998-2017”yılları aralık olarak seçilerek arama yapılmıştır. Arama sonucunda 1099 tane lisansüstü teze ulaşılmıştır. Ulaşılan tezlerin tamamı araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Tez İnceleme Formu' kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler, içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada incelenen tezlerin en fazla 2010 yılında yayınlandığı, en fazla“sınıf öğretmeni”anahtar kelime olarak kullanıldığı, yöntem kısmına bakıldığında en çok nicel araştırma yönteminin kullanıldığı, en sık kullanılan veri toplama araçlarının ölçek ve anket olduğu ve en çok kullanılan veri analiz programının SPSS olduğu gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the tendencies of postgraduate theses made in the field of primary school teaching between 1998-2017 in terms of demographic properties and content. In this study, within the scope of qualitative research method, document analysis was used. The documents used in the research were provided from the National Thesis Center, provided that they meet the determined criteria. The theses reached, existing in the National Thesis Center in the detailed searching section, were searched by selecting the branch of science as“ primary school teaching”, leave case“on leave”, and the years“1998-2017”. As a result of the search, 1099 graduate theses were reached. All the theses reached were included in the research. In the research, 'Thesis Review Form' was used as a data collection tool. The data obtained from the study were analyzed using the content analysis technique. The results of this study indicated that the theses examined in the research were published most in 2010. The next finding of the study was concerned with“primary school teacher”used most as a keyword. Besides, the most quantitative research method was used when looking at the method section, the most frequently used data collection tools were scale andquestionnaire, and the most used data analysis program was SPSS.