The effects of corporate social responsibility on small and medium sized enterprises' performance
Kurumsal sosyal sorumluluğun küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin performansı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 629960
  2. Yazar: EMRE BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ALÜFTEKİN SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler, Sosyal Sorumluluk, Financial Performance, Small and Medium Sized Enterprises, Social Responsibility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Teknolojik gelişmelerin ve küreselleşme sürecinin hızlı bir şekilde yayılması sonucu şirketleri sosyal sorumlulukları dikkate almaya iten yeni bir rekabet ortamı meydana gelmiştir. Bu yeni rekabet ortamı sebebiyle şirketlerin sosyal sorumluluk faaliyetleri ve bu faaliyetlerin etkileri önemli araştırma alanlarından birisi haline gelmiştir. Bu bağlamda, bu çalışma sosyal sorumluluk faaliyetlerini beş farklı boyuta (çalışanlarla sosyal sorumluluk, müşterilerle sosyal sorumluluk, tedarikçilerle sosyal sorumluluk, yerel toplumla sosyal sorumluluk ve çevresel sorumluluk) ayırarak küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sosyal sorumluluk performansı ile finansal performansları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma kapsamında İzmir, Türkiye'de yer alan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden toplanan birincil veriler kullanılmıştır. Araştırma örneklemi İzmir'de faaliyet gösteren 61 küçük ve orta büyüklükteki işletmeden oluşmaktadır. Araştırma verileri hem spearman rank korelasyonu hem de regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları sosyal sorumluluğun belirlenen tüm boyutları ile finansal performans ve ayrıca toplam sosyal sorumluluk performansı ile finansal performans arasında anlamlı olmayan bir ilişki göstermiştir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sosyal sorumluluk faaliyetleri gelişen bir araştırma alanı olmasından dolayı bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of fast evolvement of globalization process and technological developments, a new competition environment which pushes companies to take social responsibilities into account has emerged. Therefore, socially responsible activities of companies and their impacts have become one of important research fields. In this sense, this research aims to examine the relationship between social responsibility performance of small and medium sized enterprises and their financial performance by dividing social responsibility performance into five different dimensions (social responsibility with employees, customers, suppliers, local community and environmental responsibility). In the scope of this research, primary data which were collected from SMEs in İzmir, Turkey was used. The sample consists of 61 small and medium sized enterprises from İzmir. Data were analyzed by using both spearman rank correlation and regression analysis techniques. The results indicate that there is no significant relationship between all determined dimensions of social responsibility activities and financial performance and between total social responsibility performance and financial performance of small and medium sized enterprises. Since social responsibility of small and medium sized enterprises is an emerging research field, it is thought that this research will broaden the existing literature.