Türk Medeni Kanunu'nda iştirak ve yardım nafakası
Child and assistance alimony in Turkish Civil Code
  1. Tez No: 630004
  2. Yazar: ÇİĞDEM BATUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAKİZE EZGİ AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Nafaka, iştirak nafakası, yardım nafakası, Alimony, child alimony, assistance alimony
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmada ilk olarak nafaka kavramı, kökeni ve kapsamı üzerinde durulmuştur. Roma Hukuku, İslam Hukuku ve Osmanlı Hukuku ile Cumhuriyetimizin ilk yıllarından günümüze değin nafaka uygulamalarına yer verilmiştir. Nafaka kavramının, toplumsal olay ve siyasi düşüncelerle etkileşimi, Roma Hukukundan günümüze değin gelişim süreci izlenmiştir. Nafakanın, Türk Hukuk Sistemimizdeki yeri bakımından, bakım nafakası türlerinden iştirak nafakası anlatılmadan önce dava süresinden karar kesinleşene kadar hükmedilen tedbir nafakası anlatılmıştır. Devamında iştirak nafakası ve yardım nafakası, nafaka alacaklısı –davacı ile nafaka yükümlüsü-davalı açısından ele alınmış olup, başlangıç-sona erme tarihi, mahiyeti, miktarı belirlemedeki ölçütler, ödeme zamanı ve şekli, faiz, arttırma, indirim ve kaldırma sebepleri, görevli ve yetkili mahkeme, ispat yükü ve zamanaşımı hususları ayrıntılı olarak Yargıtay kararları ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Firstly the concept, origin and scope of alimony are emphasized. From Roman Law, Islamic Law and Ottoman Law and the first years of our Republic until today, alimony practices have been included. The interaction of the contept of alimony with social events and political thoughts, and the development process from Roman Law to the present day will be observed. The place of alimony in the Turkish Law System, the care alimony type of alimony before the participation alimony is described, the injunction alimony ruled from the time of the case until the decision is finalised is explained. Then, child and assistance alimony, alimony creditor - the plaintiff and the alimony officer - are reviewed in terms of the defendant and the starting-expiration date, the nature, the criteria for determining the amount, the time and form of payment, the reasons for interest, increase, discount and removal, the court of charge and the competent court, the burden of proof and timeout were examined in detail in the light of the Supreme Court Decisions.