Türk Medeni Kanunu ve Yargıtay kararları kapsamında yardım nafakası
Alimony within the framework of the Turkish Civil Code and of the decisions Supreme Court
  1. Tez No: 622568
  2. Yazar: GÜLŞAH AŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAKOCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yardım nafakası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, Aile hukuku, Alimony, Turkish Civil Code No. 4721, Family law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
“Türk Medeni Kanunu ve Yargıtay Kararları Kapsamında Yardım Nafakası”başlıklı tez çalışmasında yoksul haldeki kişinin kanunda belirtilen derecedeki kan hısımlarından, birlikte yaşayıp yaşamamalarına bakılmaksızın, hangi yolla yardım talebinde bulunabileceği incelenmiştir. Türk Medeni Hukuku'nda nafaka türleri bakım nafakası ve yardım nafakası olarak ikiye ayrılmaktadır. Bakım nafakası ise; tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası olmak üzere üç başlığı içermektedir. Bu tez çalışmasında yoksulluk, tedbir ve iştirak nafakalarına yalnızca gereken yerlerde değinilmiş; çalışmanın genelinde yardım nafakası konusu üzerinde durulmuştur. Çalışmanın konusunu olan yardım nafakası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 364, 365 ve 366'ıncı maddelerinde düzenlenmiştir. İhtiyacı olan kimselere, toplumun diğer bireylerinin şartların sağlanması halinde yardım etmesi ahlaki bir görevdir. Aynı zamanda kanun koyucu belirli derecedeki aile bireylerinin ahlaki bir görev olan yardım etme yükümlülüğünü hukuki bir yükümlülük olarak düzenlemiştir. O halde kanuna göre yardım nafakası, kişinin yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy, üstsoy ve kardeşlerine gerekli yardımı sağlamayı amaçlayan ve yardımın şartlarını düzenleyen bir aile kurumudur. Bu tez çalışması yürürlükteki kanun hükümleri, uygulamadaki Yargıtay kararları, doktrindeki görüşler ve teamül ışığında hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation study titled“Alimony within the Framework of the Decisions of the Turkish Civil Code and Supreme Court”, it has been examined how a person who is in a poor status can request for assistance from the blood relatives with a certain degree specified in the law irrespective of if they live together or separated. In the Turkish Civil Code, the maintenance types are divided into two as maintenance support and alimony. The maintenance support, on the other hand, consists of three titles as temporary alimony, alimony and child support. In this dissertation study; alimony, temporary alimony and child maintenances are touched upon if required, and the subject of alimony has been handled throughout the study. The alimony which is the subject of this study has been issued in the Articles 364, 365 and 366 of the Turkish Civil Code No. 4721. It is a moral duty to support whoever needs any help where the conditions of other individuals of the society are satisfied. Furthermore, the lawmaker has governed the liability of assistance which is a moral duty of the family member in a certain degree as legal obligations. Therefore, the alimony is a family institution which aims at helping the descendants, ascendants and siblings who fall into poverty if the person does not help, and which arranges the condition of the assistance. This study has been carried out in the light of the current provisions of law, applicable decisions of the Supreme Court and opinions and practices in the doctrine.