Türk sinemasında kadın eşcinselliğinin temsili
Representation of female homosexuality in Turkish cinema
- Tez No: 630032
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Queer, queer sinema, eşcinsel, lezbiyen, lezbiyen film, Queer, queer cinema, gay, lesbian, lesbian film
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezde kadın eşcinsel temalı ulaşılabilir olan Türk filmleri ele alınacaktır. Filmler queer kuram ve toplum-bilimsel (Sosyolojik) film analizi kullanılarak tarama yöntemi aracılığıyla çözümlenmeye çalışılacaktır. Bu tezde 'Türkiye sinemasında kendine yer bulmaya çalışan kadın eşcinsel temalı filmler heteroseksüel etkiler sebebiyle otosansüre uğramaktadır. Filmlerdeki temsillerde de kadın eşcinsel bireyler ilişkilerini gizli yaşamaktadır. Bu temayı görünür biçimde işleyen ilk filmler Türk sinemasındaki“seks furyası”döneminde ortaya çıkmıştır. Son yıllarda gerçekleştirilen filmlerde kadın eşcinsel bireylerin sorunları bireysel sorunlar olarak ele alınmaktadır.' varsayımlarına ulaşmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Turkish movies with gay women theme are discussed. Movies Queer Theory and Society-Scientific (Sociological) film analysis will be tried to solve by using the scanning method. In this thesis 'gay women to find its plance in Turkey cinema gay-themed films are subject to self-censorship due to heterosexual effect. In the representations in the movies, the gay women individuals live their relationships secretly. The first films that visibky work on this theme appeared during the“sex spree”period in Turkish cinema. In the films made in recent years, the problems of the female sexual partners are handled as individual problems.