Öğrenme çevikliği ile performans arasındaki ilişkiye işbirlikçi ortamın etkisi
The effect of collaborative environment on the relation between learning agility and performance
  1. Tez No: 630078
  2. Yazar: NEYLAN ZÜMRÜT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZGE ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: küreselleşme, Endüstri 4.0, geleceğin meslekleri, 21. yüzyıl yetkinlikleri, deneyimsel öğrenme, öğrenme çevikliği, işbirlikçi iklim, performans, COVID-19, globalization, industry 4.0, jobs of the future, 21'st century competencies, experiential learning, learning agility, collaborative climate, performance, COVID-19
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
15. yüzyılda sömürgecilikle başlayan, Sanayi Devrimi ile devam eden, çokuluslu şirketlerin doğması, iletişim devrimi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılması ile yaygınlaşan ve bilgi devrimi ile zirveye ulaşan küreselleşme, dünyanın adeta küçülmesine ve tek bir yer olarak algılanmasına yol açmıştır. Küreselleşme ile birlikte; mal ve hizmetler, zihinsel sermaye, finansal sermaye, enerji, bilgi ve daha birçok değer hızla el değiştirebilir hale gelmiştir. Giderek artan küresel rekabet, Endüstri 4.0 ile birlikte inovasyon odaklı ekonomileri öne çıkarmıştır. Hıza, hareketliliğe ve yeniliklere adapte olma yeteneği her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Tam da bu yüzden, öğrenmek ve gelişmek için sürekli yeni deneyimler arayan“çevik öğrenenler”ile örgüt kültürü, yönetici ve çalışan tutumu ile desteklenen“işbirlikçi iklimi sağlayabilmiş işletmeler”sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmektedirler. Öğrenme çevikliği ve işbirlikçi iklimin performansa etkileri hakkında literatürde ayrı ayrı birçok araştırma bulunmaktadır. Ancak dünyada üretilen büyük verinin hacmi karşısında insan ömrünün sınırlılığı ve bireylerin işe dair, öğretici nitelikli, her türlü deneyimle karşılaşma olasılığı dikkate alındığında, yalnızca kendi deneyimlerinden değil, işbirliği ve bilgi paylaşımı sayesinde başkalarının deneyimlerinden de öğrenme fırsatı yakalayabilecekleri akla gelmektedir. Çeşitli sektörlerden 413 kişinin katıldığı araştırma bulgularına göre, işbirlikçi iklim boyutlarının ayrı ayrı, öğrenme çevikliği ile performans ilişkisinde düzenleyici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization, which started with colonialism in the 15th century, continued with the Industrial Revolution, reached at the top with the rise of multinational companies, the communication revolution, the dissolution of the Union of Soviet Socialist Republics, and with the information revolution, as a result it led to the perception of the world as a single place. Along with globalization; goods and services, mental capital, financial capital, energy, information and many more values have quickly changed hands. Increasing global competition has brought forward innovation-oriented economies with Industry 4.0. The ability to adapt to speed, mobility and innovations has become more important than ever. For this reason,“agile learners”who are constantly looking for new experiences to learn and develop, and“enterprises that have achieved a collaborative climate”supported by organizational culture, management and employee attitude, gain sustainable competitive advantage. There are many separate studies in the literature on the effects of learning agility or collaborative climate on performance. Compared to the huge volume of data produced in the world, given the limited human life and the possibility of encountering any kind of work-related educational experience, one's own experiences are not the only way to have the opportunity to learn from, but also others' experiences are a source that can reach through collaboration and knowledge sharing. Therefore, when the assumption that the person should have the developing experience personally is eliminated, the opportunity to learn from the experience of others and it's possible reflection on the performance caused the need to investigate the effect of the collaborative climate on learning agility and performance. Research findings, in which 413 people from various sectors participated, were found all the dimensions of the collaborative environment to have moderating effect on the relationship between learning agility and performance.