Kefalete özgü geçerlilik koşulları
Validty condutions of surety contract
  1. Tez No: 630098
  2. Yazar: SAFTAR GULİYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÖKTEM ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kefalet, Şekil, Ehliyet, Kefalet Ehliyeti, Kefaletin Şekli, Surety Conract, Statute, Capacity, Capacity of Surety Contract, Statute of Surety Contract
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği bir sözleşme tipi olup, ekonomik hayattaki ihtiyaçlar nedeniyle, geçmişten günümüze kadar oldukça sıkça başvurulan şahsi teminat sözleşmelerindendir. Bu doğrultuda, alacaklının alacaklarını teminat altına alma hususunda günlük hayatta oldukça başvurulan ve önemli bir yere sahip olan kefalet sözleşmesinin aile hayatı ve toplum üzerindeki etkisi nedeniyle, zamanla kefalet sözleşmesiyle sorumluluk altına giren kişinin (kefilin) ve hatta ailesinin korunması düşüncesi ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede, hem kefalet sözleşmesini tanzim edebilecek kişilerin belirlenmesinde ehliyet açısından hem de kefalet sözleşmesi akdetmeye ehil olduğu tespit edilen bir kişinin kefalet sözleşmesini tanzim edebilmesi için yerine getirmesi gereken şekil açısından emredici nitelikte kurallar getirilmiştir. Kefalet sözleşmeleri için ehliyet ve şekil açısından getirilen emredici kurallar nedeniyle uygulamada kefalet sözleşmesine ilişkin büyük bir çoğunluğu, sözleşmenin kurulma aşamasında ortaya çıkmaktadır. Çalışmamız kefalet sözleşmesinin kendine özgü olan bu ehliyet ve şekil şartlarına yoğunlaşacak olup, uygulamadaki ihtiyaçlar göz önünde tutularak doktrindeki görüşler, yargı kararları ve genel hükümler çerçevesinde konu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
A surety contract is a type of agreement in which the surety undertakes to be personally responsible to the obligee for the consequences of the principal's default in his obligation and is one of the most frequently used personal guarantee contracts from the past to the present due to economic needs.Accordingly, due to the implications of the surety contract—which has been frequently utilized in daily life in order to assure the obligee of performance by the principal—on the family life and society, the idea of protecting the person who undertakes the responsibility (the surety) and even his family has emerged. Within this framework, mandatory rules have been introduced both in terms of capacity in determining the persons who can enter into the surety contract and in terms of the statute of frauds that a person who is capable to conclude such agreement needs to observe. As the majority of the mandatory rules for surety contracts concerns the capacity and statute of frauds requirements, they arise during the forming of the contract. Our scholarship focuses on the capacity and statute of frauds requirements unique to the surety contract, and considering the needs of legal practitioners, the subject will be examined in the light of scholarly opinions, court decisions and general provisions.