Türk mitolojisinde temel inançlar (kozmogoni, astroloji, renkler)
Fundamental beliefs in Turkic mythology (cosmogony-astrology-colors)
- Tez No: 630101
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, evren, kültür, mitoloji, nazar, Türkler, Archeology, culture, evil eye, mythology, Turks, universe
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkler çok eski dönemlerden itibaren Orta Asya'da kendilerine ait bir kültür sistemi ortaya çıkarmış ve bunu da çeşitli unsurlar ile diğer nesillere aktarmıştır. Bu kültür ögeleri ise farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Kimi zaman arkeolojik kazılarla kimi zaman sözlü edebiyatla kimi zaman da inanç sistemleriyle. Türklerde önemli bir yere sahip olan defin geleneği, kişinin eşyaları ile gömülmesini sağladığından, dönemin kültürel varlığı hakkında bizleri bilgi sahibi yapan en önemli unsurların başında gelmektedir. Yine mitolojik birçok figür eski dönem Türk inanç, yaşayış ve kültürel hayatı hakkında bizlere birçok bilgi sağlamaktadır. O dönemki inanışların nasıl ve neden ortaya çıktığı ve gündelik hayatta ne anlama geldiği bu figürler sayesinde açıklanmaktadır. Yapılan bu çalışma ile eski Türk kültürünün maddi ve mitolojik unsurlar üzerinden ne tür bilgiler elde edilebileceği ve bu unsurların nasıl ortaya çıktığı anlatılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Since ancient times Turks have created a culture system of their own in Central Asia and transferred it to other generations with various elements. This cultural elements appear in different ways to us. Sometimes with archaeological excavations, sometimes with oral literature, sometimes with belief systems. The burial tradition, which has an important place in the Turks, is one of the most important elements that make us aware about the cultural existence of the period, as it allows the person to be buried with his belongings. Again, many mythological figures provide us with a lot of information about the old Turkish belief, life and cultural life. How and why beliefs emerged at that time and what they mean in everyday life are explained by these figures. With this study, what kind of information can be obtained from the material and mythological elements of ancient Turkish culture and how these elements emerged will be tried to be explained in this thesis.