Rus paganlığı ve günümüze yansımaları
Paganism in contemporary Russia
  1. Tez No: 630100
  2. Yazar: ALİ TOKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hristiyanlık, mitoloji, Paganizm, Rusya, Slavlar, Christianity, mythology, Paganism, Russia, Slavs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ruslar ortaya çıktıkları dönemden Hıristiyanlığı kabul edene kadar pagan inançları doğrultusunda hayatlarını şekillendirmişlerdir. Hristiyanlık, bu inanışları bastırmak ve ortadan kaldırmayı amaçlamışsa da paganizm, arka planda var olmaya ve kendini yinelemeye devam etmiştir. Paganlık gücünü doğadan alan bir inanç sistemi olduğundan, hiç bitmeyen ve sürekli kendini tekrar eden bir yapıya sahiptir ve unutulması veya bastırılması bu sebeple zordur. Günümüzde Rusya'da var olan ve kutlanan çoğu inanış ve özel güne bakıldığında, içerisinde pagan döneminden kalma birçok durumu bünyesinde barındırmaktadır. Aynı zamanda pagan inanç sistemi içerisinde yer alan tanrı veya özel figürler, bir Hristiyan kimliğine bürünerek devam etmeyi başarmıştır. Yapılan bu araştırma ile de günümüzde Rusya'da kutlanan ve Hristiyanlığa ait olarak bilinen bayram ve diğer özel günlerin içerisinde ne tür pagan inanışlarının olduğu açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The Russians shaped their lives according to their pagan beliefs from the time they emerged until they accepted Christianity. Although Christianity aimed at suppressing and eliminating these beliefs, paganism continued to exist in the background and repeat itself. Since paganism is a belief system that takes its power from nature, it has a never-ending and constantly repeating structure and it is difficult to forget or suppress. Considering most beliefs and special days that exist and celebrated in Russia today, contains many conditions from the pagan era. At the same time, the gods or special figures in the pagan belief system managed to continue with a Christian identity. With this study, it will be tried to explain what pagan beliefs exist in the feasts and other special occasions that are celebrated in Russia today and are known to belong to Christianity.