A guideline study for designing virtual reality games
Sanal gerçeklik oyunları tasarımı için bir rehber çalışması
- Tez No: 630102
- Danışmanlar: DR. GÜVEN ÇATAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sanal Geçeklik, Oyun Tasarımı, Sanal Gerçeklik Tasarımı, Sanal Gerçeklik Rehberi, Virtual Reality, Game Design, Virtual Reality Design, VR Guideline
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnsanlar sürekli birbirleri ile iletişim kurmanın yollarını aramışlardır. Bu ihtiyacı karşılamak maksadı ile çağlar boyunca birçok yöntem (medya aracı) geliştirildi, keşfedildi ve kullanıldı. Çağımızın en yeni medya aracı olan sanal gerçeklik keşfedilmeye ve gerçek potansiyelinin ortaya çıkarılmasına oldukça açıktır. Bu tez sanal gerçeklik medya aracının keşfedilmesi ve sanal gerçeklik oyunları için bir rehber çalışması hazırlamayı amaçlamaktadır. Sanal gerçeklik, diğer medya araçlarında olmayan tamamen kapsayıcı (içine alan) deneyimler sunabilmesi sebebiyle büyük bir potansile sahiptir. Tümüyle gerçek dünyadan izole olma, sanal dünyada tamamen farklı bir varlık olabilme ve neredeyse limitsiz etkileşim yöntemleri, sanal gerçekliği geleceğin en ilgi çekici deneyimlerinden birisi yapabilir. Bununla birlikte, böyle iyi tasarlanmış kapsayıcı bir deneyim tasarlamak fazlasıyla karmaşık olabilmektedir. Sanal gerçekliğin ve oyun tasarımın kavranmış olması kaliteli deneyimler yaratabilmek adına oldukça önemlidir. Sanal gerçeklikte kullanıcı tamamen yeni bir sanal dünyadadır; bu dünyadaki herşeyin kullanıcı tarafından rahat algılanabilir olması için tasarlanmış olması gerekir. Dolayısıyla insanın algılama yöntemleri kavranmalıdır. Görsel, işitsel, dokunsal ve dengesel duyuların bu deneyime etkileri tezin ana sorularındandır. Sanal gerçeklikte, geleneksel video oyunlarında olduğu gibi etkileşimlerde bulunulabilir ve hareket edilebilir. Tez ayrıca etkileşimlerin ve hareket yöntemlerinin sanal gerçeklik oyunlarında nasıl tasarlanması gerektiğini de inceler.
Özet (Çeviri)
Humans always tried to find ways to communicate with each other. Through the ages, many communication methods (medium) have been founded, explored, and being used to meet this need. Virtual reality is the newest medium at this age and vastly open to exploration to properly use its own potential. This dissertation aims to explore virtual reality as a medium and create a guideline study for virtual reality games. Virtual reality has great potential for immersive experiences that is not available in the other mediums. Because of the isolation from the real world, being a different“entity”inside the virtual world, and mostly limitless interaction methods virtual reality, can be the most compelling experience in the future. Nonetheless, creating these well-designed immersive experiences can be extremely complicated. To well-designed games and experiences for virtual reality, it is essential to understand what is virtual reality and what is game design. Virtual reality takes the user and put in a new virtual world; in this world, everything should be designed to easily perceivable by the user. Thus human perception must be comprehended. How visual, auditory, touch, and vestibular sensory are affecting the experience are the central questions of this dissertation. Virtual reality offers an interactive experience that allows the user to affect the world. Like in traditional video games, users (players) can interact and navigate in the virtual world. The thesis also investigates how should be interaction and navigation methods in virtual reality games.