Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kimlik aracı olarak Instagram kullanımı
Use of non-governmental organizations in Turkey as a tool for corporate identity of my Instagram
- Tez No: 630104
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ YENĞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Kurum Kimliği, Sivil Toplum Kuruluşları, Sosyal Medya, Instagram, Identity, Corporate Identity, Non-Governmental Organizations, Social Media, Instagram
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kurumsal kimlik bir nesneyi belirlemeye yarayan ve onu benzerlerinden farklı kılan özellikler topluluğudur. Dolayısıyla bir kurumun kendisini temsil etme şekli o kurumun kimliğini oluşturmaktadır. Kurumsal kimliğin yapısını belirleme sürecinde kurumun faaliyet alanı, hedefleri, politikaları, amaçları ve örgütlenme süreci etkili rol oynamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile paralel gelişen sosyal medya ortamları kurumların kendilerini ifade edebilecekleri yeni bir alan olarak ortaya çıkmaktadır. Kurumlar sosyal medya üzerinden kim olduklarını, ne yaptıklarını ve nasıl yaptıklarını gösterme ve kendilerini geniş kitleye anlatabilme imkânı elde etmiştir. Sivil toplum kuruluşları da birçok konuda farkındalık yaratabilmek, kamuoyu oluşturabilmek için yaptıkları etkinliklerinde sosyal medya araçlarını kullanmaktadırlar. Bu çalışma ise sivil toplum kuruluşlarının Instagram paylaşımları üzerinden kendilerini kurumsal kimlik temelinde nasıl yansıttıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Betimleyici araştırma modeli doğrultusunda hazırlanan çalışmada veriler içerik analizi yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırma sonunda sosyal medya uzmanlarına ulaşılabilen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ile mülakat yapılmıştır. İncelenen sivil toplum kuruluşlarının hiçbirinin kurumsal kimlik unsurlarını ve alt bileşenlerini Instagram hesaplarında yansıtmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Corporate identity is a collection of features that help identify an object and make it different from its peers. Therefore, the way an institution represents itself constitutes the identity of that institution. In the process of determining the structure of corporate identity, the field of activity, objectives, policies, objectives and organization process of the institution play an effective role. Social media environments that develop in parallel with the development of technology emerge as a new area where institutions can express themselves. Through social media, institutions have the opportunity to show who they are, what they do and how they do it, and to express themselves to the wider audience. Non-Governmental Organizations use social media tools in their activities in order to raise awareness and create public opinion on many issues. This study aims to examine how NGOs reflect themselves on the basis of corporate identity through Instagram shares. In the study prepared in line with the descriptive research model, the data were obtained by the content analysis method. Interviewed with the social media managers of TOFD and TOG, the non-governmental organization selected at the end of the research, the study was supported by semi-structured questions. It has been observed that none of the non-governmental organizations examined reflect their corporate identity elements and sub-components from their Instagram accounts.