İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin yaratıcı drama ile yapılandırılmış argümantasyona dayalı besinlerimiz ünitesindeki argümanları ve derse ilişkin görüşleri
Elementary school fourth grade students' arguments in the our nutrients unit which is based on the argumentation structured with creative drama and their opinions on the related course
  1. Tez No: 630105
  2. Yazar: ENES SÜKÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL OĞUZ NAMDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, yaratıcı drama, ilkokul, fen eğitimi, Argumentation, creative drama, elementary school, science education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin argümantasyon becerilerini geliştirmek amacıyla yaratıcı drama yöntemi ile yapılandırılmış argümantasyon etkinliklerinin hazırlanıp uygulandığı ve uygulamayla elde edilen sonuçlar ile uygulamaya katılan öğrencilerin görüşlerinin yansıtıldığı bir eylem araştırmasıdır. 2018 fen bilimleri öğretim programı esas alınarak“Besinlerimiz”ünitesi için hazırlanan etkinlikler Rize ilinde bulunan bir ilkokulda uygulanmıştır. Çalışmaya 27 ilkokul 4.sınıf öğrencisi katılmıştır. Öğrencilerle 6 hafta (18 ders saati) boyunca yaratıcı drama yöntemi ile yapılandırılmış argümantasyon etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Türkçe Argümantasyon Modeli Derecelendirme Ölçeği”, araştırmacı notları ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yaratıcı drama yöntemi ile yapılandırılmış argümantasyon etkinliklerinin öğrencilerin argüman kalitelerini geliştirdiğine ve bu etkinliklerin öğrenciler tarafından beğenildiğine dair bulgular elde edilmiştir. Yaratıcı drama yönteminin ilkokul öğrencilerinin argümantasyon becerilerini geliştirmede kullanılabilecek etkili bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is an action research study in which argumentation activities structured with creative drama are prepared and applied in order to develop the argumentation skills of the elementary school 4th-grade students and acquired results and the ideas of the students who participated the study are presented. Activities which were prepared for the“food”unit based on the 2018 science teaching curriculum were applied in an elementary school in Rize. A total of 27 elementary school 4th-grade students joined the study. Argumentation activities which were structured with creative drama were practised with the students for 6 weeks (18-course hours). In this study“Turkish Argumentation Model Rating Scale”researcher notes and student diaries were used as data collection tools. At the end of the study, it was understood that argumentation activities which were structured with creative drama developed the argument qualities of the students and these activities were liked by the students. It is concluded that creative drama method is an effective method that can be used in developing the elementary students' argumentation skills.