Creating democratic citizens: What people understand from democracy and how this understanding influences their political participation
Demokratik vatandaşlar oluşturmak: İnsanların demokrasi tanımları ve bu tanımların siyasal katılımları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 630116
  2. Yazar: ASYA BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Katılım, Demokrasinin Kavramsallaştırılması, Demokrasiyi Anlamak, WVS, Political Participation, Conceptualization of Democracy, Understanding of Democracy, WVS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezin amacı, sıradan vatandaşların farklı demokrasi tanımlarının siyasal katılımları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu tezde siyasal katılım literatüründe önemli bir değişkenin, yani demokrasinin ne olduğunu tanımlamaları istendiğinde insanların sunduğu kavramsal tanımların etkisinin ihmal edildiği ileri sürülmektedir. Bu hipotezi test etmek üzere, insanlar tarafından yapılan demokrasi tanımı üçe ayrılmıştır: yeniden dağıtımcı anlayış, otoriter anlayış ve liberal anlayış. Her bir tanım hem konvansiyonel siyasal katılım hem de konvansiyonel olmayan siyasal katılım türleri ile ilişkisi açısından incelenmiştir. İstatistiksel analizler için Dünya Değerler Anketinin 6. dalgası kullanılmıştır. Çok düzeyli doğrusal regresyon yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, insanların demokrasiyi tanımlama biçimlerinin siyasal katılımı önemli ölçüde öngördüğünü göstermiştir. Demokrasiyi liberal özellikleri açısından anlamak hem geleneksel hem de geleneksel olmayan katılımı önemli ölçüde artırmaktadır. Öte yandan, demokrasiyi tanımlarken otoriter kavramları vurgulamak, her iki katılım türüne katılma olasılığını azaltmaktadır. Son olarak, demokrasinin yeniden dağıtım anlayışının yalnızca geleneksel olmayan siyasi katılımı öngördüğü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the influence of different conceptualizations of democracy by ordinary citizens on their political participation. In this thesis, it is argued that an important variable has been neglected in the political participation literature, namely, the conceptual definitions people offer when they are asked to define what democracy is. To test this hypothesis, the definitions of democracy by people are divided into three categories: redistributive understanding, authoritative understanding and liberal understanding. Each definition is examined in terms of its relation to both conventional and unconventional types of participation. For the statistical analyses, the 6th wave of World Values Survey is used. Multilevel mixedeffects linear regression method is employed. The findings demonstrate that the ways in which people define democracy significantly correlate and predict political participation. Understanding democracy in terms of its liberal characteristics significantly increases both conventional and unconventional participation. On the other hand, emphasizing authoritative notions while defining democracy decreases the likelihood of engaging in both types of participation. Lastly, redistributive understanding of democracy is found to be predicting only unconventional political participation.