Okul yöneticilerinin liderlik davranışları ile psikolojik danışmanların örgütsel narsisizmleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study of the relation between leadership behaviors of school administrators and organizational narcissisms of psychological counselors
- Tez No: 630117
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH CAMADAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışman, Okul Yöneticisi, Örgütsel Narsisizm, Liderlik Davranışı, Psychological Counselor, School Administrator, Organizational Narcissism, Leadership Behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada, okul yöneticilerinin liderlik davranışları ile psikolojik danışmanların örgütsel narsisizmleri arasındaki ilişkinin incelenmesi genel amaç olarak belirlenmiştir. Araştırma, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı'nda Giresun, Rize ve Trabzon'da görev yapan 154'ü kadın, 131'i erkek olmak üzere toplam 285 psikolojik danışman ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla ''Okul Müdürlerinin Paternalist Liderlik Davranışları Ölçeği'', ''Örgütsel Narsisizm Ölçeği'' ve ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, psikolojik danışmanların örgütsel narsisizm düzeyleri ile okul müdürlerinin yardımsever, otoriter ve çıkarcı liderlik davranışları arasında pozitif yönde anlamlı ve bir ilişki bulunurken, ahlâkî liderlik davranışları ile anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca psikolojik danışmanların örgütsel narsisizm düzeyleri cinsiyet ve öğretmenlikte geçirilen süre değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılık gösterirken; öğrenim düzeyi, görev dışı görevlendirilme ve kurum düzeyi değişkenlerine göre ise anlamlı şekilde farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is examine of study of the relation between leadership behaviors of school administrators and organizational narcissisms of psychological counselors. The research was conducted in 2019-2020 academic year with a total of 285 psychological counselors, 154 of whom were women and 131 of whom were men, working in Giresun, Rize and Trabzon. In order to collect data in the research,“Paternalist Leadership Behaviors Scale of School Administrators”,“Organizational Narcissisms Scale”and“Personal Information Form”were used. As a result of the research, while there was a positive relation between the organizational narcissism levels of psychological counselors and the benevolent, authoritarian and exploitative leadership behaviors of school administrators, no significant relation was found with moral leadership behaviors. In addition, the levels of organizational narcissism of psychological counselors differ significantly according variables of gender and spent time as a teacher; while them do not differ significantly according to variables of learning level, off-duty assignment and institution level.