Çalışma yaşamında kadın çalışanların cam tavan sendromunun Türkiye örneği açısından incelenmesi
Glass ceiling of women employees in working life investigation of Turkish case syndrome
  1. Tez No: 630115
  2. Yazar: SEMA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Kadınlar, Çalışma Hayatı, Cam Tavan Sendromu, Kadın Yönetici, Working Women, Glass Ceiling Syndrome, Women in Management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmanın amacı ülkemizdeki kadın çalışanların kariyerleri ve iş yaşamları boyunca karşılaşmakta oldukları engelleri ve bu engellerle birlikte“cam tavan sendromu”algılarını inceleyerek cam tavan sendromunu aşma stratejilerine ilişkin hizmet sektöründe alt ve üst düzey yönetimlerde çalışmakta kadın yöneticilerin tecrübelerini analiz etmektir. Araştırmada yüz yüze görüşme tekniği ile İstanbul' da çalışmakta olan 12 kadın yönetici ile görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda kadın yöneticilerin büyük çoğunluğu ülkemizdeki kadınların yönetici pozisyonunda az yer almasının nedenini ataerkil toplum yapısına bağlamıştır. Erkek egemen iş hayatında, kadınların sorumluluğunun erkeklerden daha fazla olması ile kadınların kendilerini geri plana atmaları karşımıza çıkan diğer sonuçlardır. Görüşmelerde kadın yöneticiler ücret ve prim açısından erkek yöneticilerle büyük bir farklılık yaşamadıklarını ancak yükselme ve terfi konularında olumsuz bakış açısı ve engellerle karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Cam tavan sendromu gibi yazılı ve resmi bir karşılığı bulunmayan engelleri azaltabilmek için; kadın ve erkek bütün çalışan ve işverenleri bilinçlendirme, aile içi eğitim programları, çocuklu kadın çalışanlar için; destek programları ve esnek çalışma saatleri, yönetici adayı kadınlar için ise yetkinlik ve güven artırıcı eğitimler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyze the experiences of women managers working in lower and senior management in the service sector related to the strategies to overcome the glass ceiling syndrome by examining the obstacles that women employees in our country face throughout their careers and business lives and their perceptions of“glass ceiling syndrome”. In the research, 12 female managers working in Istanbul were interviewed with face-to-face interview technique. As a result of the interviews conducted, the majority of women executives attributed the reason why women in our country are less involved in the patriarchal society structure. In male-dominated business life, women are more responsible than men and women throw themselves back into the background. In the interviews, female executives stated that they did not experience a big difference with male managers in terms of wages and premiums, but they faced negative views and obstacles on promotion and promotion. In order to reduce obstacles, such as glass ceiling syndrome, which do not have a written and formal equivalent; awareness raising of all employees and employers, family training programs for women and men; support programs and flexible working hours, and competence and confidence-enhancing trainings were recommended for prospective women.