Somali'de din eğitimi sistemi
Religious education system in Somalia
  1. Tez No: 630121
  2. Yazar: MOHAMED ABDULAHİ SHOBLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Somalia, History, Religious, Education, System, Primary, Secondary, Dugsi, Holy Quran
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Somali, İslâm dininin Mekke'den sonra ulaştığı ilk topraklardandır. Dolaysıyla milâdi on dördüncü yüzyılın başlarında Somali yarım adasında yaşayan bütün Somalililer Müslüman idiler. Doğal olarak diğer Müslüman olan bölgelerde olduğu gibi Somali'de de İslamiyet'i daha iyi anlamak ve anlatmak için İslami ilimlerin farklı disiplinlerini öğrenme konusunda medreseler ve camilerde ilim halkaları kurulmuştur. Somalililer Müslüman olduktan sonra başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere İslam ilimlerin öğrenilmesine özen gösterdiler. Somali'nin önemli merkezleri olan Mogadişu, Harar, Berbera, Marka ve Barawe gibi şehirlerde bulunan camiler, Somali'nin tüm bölgelerinden gelen yüzlerce öğrenci ile dolmuştur. Önemli hocalardan İslami ilimleri öğrenip mezun olduktan sonra kendileri de bu ilimleri öğretmeye başlamışlardır. Söz konusu süreçleri irdeleyerek bu çalışmada Somali'de gerçekleştirilen Din eğitimi faaliyetleri hakkında bilgi verilmeye çalışılacaktır. Anahtar kelimler: Somali, Tarih, Din, Eğitimi, Sistem, İlkokul, Lise, Dugsi, Kur'an
Özet (Çeviri)
Somalia is considered as one of the first stops that the Islamic religion has reached after Mecca. So all the Somalis who lived on the Somali peninsula in the early 14th century were Muslims. As is the norm in other Muslim regions, in order to better understand and explain the religion of Islam, scientific circles were established in madrasahs and mosques to learn different parts of Islamic sciences. After the Somalis embraced the islamic religion, they were committed to learning Islamic sciences, especially the Quran. Mosques located in cities such as Mogadishu, Berbera, Marka and Barawe, which are important centers of Somalia, were filled with hundreds of students of Islamic sciences from all regions of somalia. After studying various Islamic science courses from the hands of great teachers, they started to teach these sciences as teachers themselves. this study will try to give information about Somalia's religious education.